Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Μετά τις αρκούδες έβαλαν δορυφορικό κολάρο και στους λύκους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
Φωτογραφία
ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ και τις συνήθειες των λύκων επιχειρεί να χαρτογραφήσει μέσω δορυφόρου η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Μετά τις αρκούδες οι επιστήμονες της οργάνωσης εφαρμόζουν τη μέθοδο της ραδιοσήμανσης και σε λύκους στη Στερεά Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Λαμίας- Γρεβενών και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.
Εδώ και λίγες μέρες η επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς συλλέγει πολύτιμα δεδομένα μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια “σύλληψης” λύκου στην περιοχή του Δομοκού. Η ομάδα κατάφερε να τοποθετήσει σε λύκαινα ύστερα από νάρκωση ένα ραδιοκολάρο τελευταίας τεχνολογίας. Το δορυφορικό κολάρο στον λαιμό του ζώου επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του κάθε 90 λεπτά, ενώ τα δεδομένα μεταφέρονται με τη χρήση ενσωματωμένου κινητού τηλεφώνου GSΜ από το κολάρο κατευθείαν στους υπολογιστές των βιολόγων της ομάδας. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ερευνητές τη συστηματική παρακολούθηση και χαρτογράφηση των μετακινήσεων, της συμπεριφοράς και των συνηθειών της λύκαινας. Το κολάρο αποβάλλεται από τον λαιμό του ζώου με ειδικό τηλεχειρισμό εξ αποστάσεως μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή του. Αντίστοιχο πρόγραμμα δορυφορικής τηλεμετρίας λύκου έχει πραγματοποιήσει η Καλλιστώ και στο παρελθόν, στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος παρακολούθησης των επιπτώσεων στα μεγάλα σαρκοφάγα από την κατασκευή της Εγνατίας οδού στον νομό Γρεβενών. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο εντοπισμός και η πρόβλεψη θέσεων διέλευσης της άγριας πανίδας ώστε να κατασκευασθούν συμπληρωματικές ειδικές διαβάσεις που να βοηθούν τις μετακινήσεις των μεγάλων αλλά και των μικρότερων θηλαστικών και επομένως να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των πληθυσμών τους. Καθώς τα έργα αυτά θα είναι περιφραγμένα σε όλο τους το μήκος προς αποφυγήν ατυχημάτων, η απρόσκοπτη μετακίνηση της άγριας πανίδας θα ήταν δυσχερής, ειδικά στα σημεία εκείνα όπου η νέα σιδηροδρομική γραμμή και ο αυτοκινητόδρομος Ε65 οδεύουν παράλληλα. Στην περιοχή εκπόνησης του προγράμματος ο λύκος αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει κοινοτικής οδηγίας.
Ηδη, από τις προτάσεις της Καλλιστώς έχουν εγκριθεί και ενσωματωθεί στις τελικές μελέτες τρεις πράσινες γέφυρες, αρκετές υπόγειες διαβάσεις και βελτιώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά γεφυρών, ενώ σύντομα θα προταθούν και θα υποβληθούν επιπλέον τεχνικά μέτρα άρσης της γεωγραφικής απομόνωσης των ειδών τα οποία αφορούν στο νότιο τμήμα του Ε65. ΦΩΤΟ: Η ομάδα της Καλλιστώς τοποθετεί κολάρο ραδιοσήμανσης σε λύκο που είναι ναρκωμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...