Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για τη Γιορτή των Πουλιών

Από τα Ιωάννινα ως την Κρήτη και από την Κάρπαθο μέχρι τον Έβρο στις 5 και 6 Οκτωβρίου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών, στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών.


Σκοπός των εκδηλώσεων είναι ο κόσμος να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον του για τα πουλιά, αναφέρει ο Σπύρος Ψύχας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Να ξεφύγει η παρατήρηση και η γνώση από το πλαίσιο κάποιων «ειδικών» ή φωτογράφων άγριας φύσης, να περάσει στο ευρύ κοινό. Επίσης, φιλοδοξεί να συντελέσει στο να μετατραπεί η αγάπη για τα πουλιά σε μια πιο ενεργητική στάση προστασίας των βιοτόπων τους» επισημαίνει ο κ. Ψύχας.

Αυτή την περίοδο, 2 με 4 εκατομμύρια πουλιά ταξιδεύουν από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη προς τη Μεσόγειο και την Αφρική για να διαχειμάσουν, αντιμετωπίζοντας πολλούς κινδύνους στα χιλιάδες χιλιόμετρα που διανύουν.

Στην Ελλάδα συναντώνται πάνω από 460 είδη πουλιών, χάρη στη μεγάλη βιοποικιλότητα του εδάφους της. «Η χώρα μας αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη με τόσο πλούσιες εναλλαγές βιοτόπων. Δάση, δέλτα, ποτάμια, λίμνες, μικροί υγρότοποι, αμμοθίνες, φρυγανικά οικοσυστήματα, βραχώδεις περιοχές, βουνά, κοιλάδες, νησιά, βραχονησίδες και πολλά άλλα συνθέτουν έναν οικολογικό παράδεισο, που όμως απειλείται καθημερινά» τονίζει ο κ. Ψύχας.

Γι’ αυτό το λόγο οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζει, επειδή παντού μπορούμε να δούμε περιοχές σημαντικές με πουλιά.

Τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία δήμων, φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Υπολογίζεται πως φέτος θα λάβουν μέρος στη γιορτή, περίπου 10.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Η ετήσια αυτή γιορτή διοργανώνεται για 20η χρονιά, λαμβάνει χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο σε 34 χώρες και συντονίζεται από την BirdLife International. Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από 34 χώρες, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πουλιά μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...