Ακίνδυνοι είναι οι περισσότεροι καρχαρίες που... κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες. Οσο και αν τρομάζει η θέα των σαγονιών τους, οι επιστήμονες επιμένουν ότι τα περισσότερα είδη που απαντώνται σε ελληνικά νερά δεν εγκυμονούν κινδύνους για τον λουόμενο. Προ ημερών μάλιστα στο Πόρτο Γερμενό εμφανίστηκε ένας γλαυκοκαρχαρίας να πλέει στα ρηχά, πολύ κοντά στην ακτή. Μήκους δύο μέτρων, το συγκεκριμένο είδος που βγήκε στα ρηχά στην περιοχή Προσήλι είναι ακίνδυνο ζώο καθώς σπανίως έχουν καταγραφεί επιθέσεις του σε ανθρώπους. Είναι μάλιστα... διάσημο είδος στους έλληνες ψαράδες καθώς μπλέκεται στα δίχτυα τους.
«Αν και στις ελληνικές θάλασσες αλιεύονται λίγα είδη, αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο η ακούσια αλίευση καρχαριών (by-catch). Οι πληθυσμοί του καρχαρία μειώνονται ως αποτέλεσμα διάφορων έμμεσων απειλών. Τα μεσογειακά αποθέματα καρχαριών πιστεύεται ότι είναι κοντά στην ολική εξαφάνιση» λέει στο «Βήμα» η συντονίστρια επιστημονικής έρευνας και δράσεων προστασίας του «Αρχιπελάγους», υδροβιολόγος κυρία ΑναστασίαΜήλιου.
Οι καρχαρίες, ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, έχουν τεράστια σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και αποτελούν δείκτη βιοποικιλότητας. Οπως επισημαίνει η κυρία Μήλιου, η μείωση του πληθυσμού τους - τόσο στο Αιγαίο όσο και στην υπόλοιπη Μεσόγειο- έχει σύνθετες και απρόβλεπτες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σημαντικών εμπορικών ειδών, δεδομένου ότι οι καρχαρίες κρατούν τους πληθυσμούς άλλων ψαριών υπό έλεγχο.
Γι΄ αυτό πολλά είδη καρχαριών προστατεύονται στη Μεσόγειο (Συνθήκες της Βόννης, της Βέρνης και της Βαρκελώνης, συνθήκη CΙΤΕS, UΝCLΟS, UΝFSΑ). Η αλιεία τους απαγορεύεται με παρασυρόμενα αφρόδιχτα καθώς και η παγίδευσή τους μόνο για την αφαίρεση των πολύτιμων πτερυγίων τους (η σούπα από πτερύγια καρχαρία θεωρείται «λιχουδιά» στην Απω Ανατολή). Οι καρχαρίες πρέπει να φτάνουν στη στεριά άθικτοι ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση ολόκληρου του σώματος του ψαριού. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για πτερύγια καρχαριών, γεγονός που έχει οδηγήσει στην πρακτική του shark finningαφαιρούν τα πτερύγια και πετούν το κουφάρι στη θάλασσα.
Ε πίσης οι καρχαρίες μειώνονται καθώς αποτελούν... παράπλευρες απώλειες της αλιείας. Ο αριθμός που χάνεται σε ακούσιες συλλήψεις εκτιμάται ότι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Ακριβείς αριθμοί δεν υπάρχουν, αφού τα ψάρια αυτά πετιούνται στη θάλασσα πριν καταγραφούν. Στην ελληνική αγορά ένας μεγάλος αριθμός καρχαριών που ψαρεύονται σκόπιμα ή κατά λάθος πωλείται στην αγορά σαν γαλέος (ένα κοινό όνομα που δίνεται σε πολλά εμπορικά είδη καρχαρία). Πολλοί είναι και οι καρχαρίες που πέφτουν θύματα της ρύπανσης. Τα τοξικά μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους, ενώ τα πλαστικά που πετιούνται στη θάλασσα ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στα βράγχια και τα πτερύγια.
Οι καρχαρίες είναι μεταξύ των πιο τρωτών ζώων λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης και αναπαραγωγικής ωρίμανσης, της μεγάλης διάρκειας αναπαραγωγικής διαδικασίας και του μικρού αριθμού νεαρών ανά αναπαραγωγική περίοδο.
Τα πτερύγιά του γίνονται ένα πολύ «αλμυρό» πιάτο
Το πιο πολύτιμο μέρος του καρχαρία είναι τα πτερύγιά του, τα οποία γίνονται σούπα κυρίως σε εστιατόρια της Κίνας και γενικότερα της Απω Ανατολής. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ρrotect Τhe sharks, ένα μπολ με σούπα πτερυγίου στο Χονγκ Κονγκ κοστίζει περί τα 100 δολάρια ενώ ένα ζευγάρι πτερυγίων μπορεί να πουληθεί στην αγορά ψαριών για 700 δολάρια το κιλό. 10.000 τόνοι πτερυγίων καρχαρία υπολογίζεται ότι πωλούνται κάθε χρόνο στις διεθνείς αγορές, ποσότητα που αυξάνεται κατά 5% τον χρόνο.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=337784&dt=16/06/2010#ixzz0r0a3DTr8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε την άποψή σας!