Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Για πρώτη φορά γιορτάζεται σήμερα, Δευτέρα 3 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2013.


Με αφορμή τον εορτασμό της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υπενθυμίζει ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα προέρχονται κυρίως από τον άνθρωπο και επισημαίνει ότι η άγρια ζωή αποτελεί κομμάτι της ζωής μας που πρέπει να προστατεύσουμε.

«Η επιβίωση της αρκούδας συνδέεται με την υγεία των δασών. Η παρουσία της στα ελληνικά δάση είναι δείκτης υψηλής βιοποικιλότητας. Παράλληλα, μία αρκούδα χάρις στις μεγάλες αποστάσεις που διανύει για να καλύψει τις ζωτικές της ανάγκες λειτουργεί ως μεταφυτευτής και συμβάλλει στην ανανέωση και επέκταση των δασών» αναφέρει η οργάνωση.

«Ο λύκος αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της τροφικής πυραμίδας. Επειδή τρέφεται κυρίως με φυτοφάγα ζώα, εξασφαλίζει την ισορροπία στα δασικά οικοσυστήματα. Σε περιοχές όπου εξαφανίστηκε το αποτέλεσμα ήταν η αποψίλωση των δασών λόγω της αύξησης της φυσικής λείας του λύκου (ζαρκάδια, ελάφια, κ.λπ). Επιπλέον, ο λύκος λειτουργεί ως εξυγιαντής των δασών, καθώς ως θηράματα επιλέγει τα πιο ασθενικά και αδύναμα ζώα, αποτρέποντας έτσι τη μετάδοση ασθενειών και διατηρώντας τα δάση υγιή» προσθέτει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ευρασιατική βίδρα αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθώς κατέχει τη θέση του ανώτερου θηρευτή στην τροφική αλυσίδα των ευρωπαϊκών γλυκών νερών. Η παρουσία της θεωρείται δείκτης καθαρότητας των ορεινών υδάτων στην Ελλάδα.

«Ο εορτασμός σήμερα, της Παγκόσμιας Ημέρας της Άγριας Χλωροπανίδας, πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση των προσπαθειών για την προστασία της και την ανάσχεση του λαθρεμπορίου από το οποίο κινδυνεύει, ώστε οι μελλοντικές γενιές να απολαμβάνουν τα θαύματα της φύσης όπως έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν» τονίζει στο άρθρο του για την ημέρα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι είναι και μια μέρα συναγερμού, καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν διαπιστώσει δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου άγριας χλωροπανίδας που απειλεί πολλά από τα άμεσα αναγνωρίσιμα είδη, τα οποία λατρεύει τόσος κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...