Ο Όσκαρ, ένα 2χρονο γατάκι, μπορεί να περπατήσει και πάλι μετά το ατύχημα που είχε όταν μια αλωνιστική ,μηχανή του ακρωτηρίασε τα δυο πίσω πόδια. Ο κτηνίατρος Noel Fitzpatrick, σε μια πρωτοποριακή εγχείρηση σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποίησε την τεχνική της προσθετικής άκρων.
Ο Όσκαρ λιαζόταν στον ήλιο δίπλα στο σπίτι του στο Τζέρσεϊ, όταν συνέβη το ατύχημα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο τοπικός κτηνίατρος έφερε τον άτυχο Όσκαρ στον NoelFitzpatrick, εκείνος τον εγχείρησε, και μόλις μια μέρα μετά την τρίωρη εγχείρηση, ο γάτος προσπαθούσε και πάλι να σταθεί στα πόδια του. Παρά τις λοιμώξεις που έπρεπε να ξεπεράσει ,σε λιγότερο από τέσσερις μήνες μπορούσε και πάλι να στέκεται και στα τέσσερα πόδια του, διανέμοντας ομοιόμορφα το βάρος του και στα τέσσερα άκρα.
«Ο Όσκαρ μπορεί πια να τρέχει και να πηδά όπως κάνουν όλες οι γάτες», είπε ο κτηνίατρος που τον εγχείρησε.
Τα πρόσθετα άκρα που ονομάζονται ITAPs, επισυνάπτονται στο κόκαλο στο σημείο ακρωτηριασμού, και στη συνέχεια επικαλύπτονται με μια ειδική ουσία που ενθαρρύνει τα οστά και το δέρμα να μεγαλώσουν πάνω από το μέταλλο.
«Κύριο μέλημα μας ήταν πάντα το κατά πόσον η εγχείρηση αυτή θα βοηθούσε τον Όσκαρ και θα του έδινε μια καλύτερη ποιότητα ζωής» δήλωσε η ιδιοκτήτης του, KateNolan.Ο σύζυγος της πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε ότι ήταν μια εγχείρηση πρωτοποριακή και ότι επίσης επιδρά και στην ανθρώπινη ιατρική. Έτσι θεωρήσαμε ότι οι γνώσεις για την θεραπεία του Όσκαρ μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους. Οπότε είναι καλό για όλους.»
Η τεχνολογία ITAPδοκιμάζεται και σε ανθρώπους. Χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσθετο άκρο για μια γυναίκα που έχασε το χέρι της τον Ιούλιο του 2005 στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε την άποψή σας!