Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Νεκρές 20 χελώνες καρέτα-καρέτα στον Αμβρακικό

Σε νεκροταφείο χελωνών τείνει να μετατραπεί ο Αμβρακικός Κόλπος αφού από την αρχή του έτους τουλάχιστον 20 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο φορέας διαχείρισης υγρότοπων για το θάνατο τόσο πολλών χελωνών στον Αμβρακικό, που αποτελεί σημαντική περιοχή διατροφής για τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα.

Χθες δύο ακόμη χελώνες βρέθηκαν νεκρές στο Καλαμίτσι Πρέβεζας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από νάιλον σκουπίδια.

Οι χελώνες μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του Αμβρακικού Κόλπου. Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις όμως τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί και οι χελώνες δεν τα προτιμούν.

Η χελώνα καρέτα-καρέτα διατηρεί ακόμα κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των μεδουσών οι πληθυσμοί των οποίων παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια στον Αμβρακικό.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού καταγγέλλει ακόμη και ένα περιστατικό κακοποίησης χελώνας η οποία κατακρεουργήθηκε και βρέθηκε με κομμένο το κεφάλι σε έναν από τους υγροτόπους της περιοχής.

Πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...