Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Ανεπαρκής απάντηση της Κομισιόν

Aναγκαία η συνέχιση της πίεσης 
Αδιάφορη  παραμένει η Κομισιόν απέναντι στα  προβλήματα από τις μεγάλης διάρκειας  μεταφορές των κτηνοτροφικών  ζώων, θέμα που είχαν θέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στην απάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Καταναλωτών κ. Ντάλι προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει με ερώτησή του να τεθεί μέγιστο όριο 8 ωρών στις μεταφορές ζώων με προορισμό τη σφαγή ή πάχυνση, η Κομισιόν αποφεύγει να πάρει σαφή θέση και παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, αναφέροντας ότι προετοιμάζει έκθεση για τη μεταφορά των ζώων, βάσει της οποίας θα εξετάσει σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει.

Οι συνεχείς παραβάσεις του Κανονισμού 1/2005 για  τη μεταφορά ζώων καθώς και η ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να καλύψει στοιχειώδεις όρους για βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων αποδεικνύουν την πλήρη αδυναμία προστασίας τους κατά τη μεταφορά. Οι απαράδεκτες και βασανιστικές συνθήκες μεταφοράς που οδηγούν στον τραυματισμό αλλά και θάνατο ζώων από ποδοπατήματα, αφυδάτωση, έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κ.α. συχνά αποτελούν την τελευταία «δοκιμασία» τους πριν το σφαγείο. Επιπλέον, οι μεγάλης διάρκειας μεταφορές συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών, αποθαρρύνουν την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας και ωθούν στις παράλογες πρακτικές της μεγακτηνοτροφίας και τις καταστρεπτικές τους συνέπειες για το περιβάλλον και τα ίδια τα ζώα. Διεθνής εκστρατεία συλλογής υπογραφών στο διαδίκτυο, βρίσκεται σε εξέλιξη στο http://www.8hours.eu/

«Με την απάντησή της, η Κομισιόν δείχνει  ότι δεν την  ενδιαφέρει να διορθωθούν ούτε καν οι πιο  ακραίοι παραλογισμοί της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στο στόχο λοιπόν για ανώτατο όριο 8 ωρών στη μεταφορά ζώων για πάχυνση ή σφαγή, θα χρειαστεί  να επανέλθουμε, τόσο θεσμικά όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Είναι επιτακτικό  να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία και ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά και να συνεχιστεί η διεθνής πίεση προκειμένου να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει σαφή θέση. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, πρόκειται για κάτι ευρύτερο από την προστασία των ζώων: θέτοντας όρια σε μια παράλογη πρακτική, ενισχύει την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, εξορθολογίζει τις μεταφορές και το κλιματικό τους αποτύπωμα, βελτιώνει την υγεία των ζώων και την προστασία του καταναλωτή, περιορίζει τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μόνο εκεί όπου αυτή έχει πραγματικά να προσφέρει κάτι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...