Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Φρικιαστικές συνθήκες στις εξαγωγές ζώων από την ΕΕ στην Τουρκία

Legebat2Image via WikipediaΈρευνα που διεξήχθη από τις διεθνείς οργανώσεις Eyes on Animals, the Animal Welfare Foundation και Compassion in World Farming, σχετικά με την εξαγωγή ταύρων, έγκυων αγελάδων και προβάτων από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ στην Τουρκία αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία. Τα ζώα προέρχονταν από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία ταξιδεύοντας σε αποστάσεις μέχρι και 2.200 χιλιομέτρων σε μερικές περιπτώσεις. 44 μεταφορές ζώων ελέγχθηκαν στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και παρατηρήθηκε κακομεταχείριση και σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.



Ο Peter Stevenson, σύμβουλος πολιτικής της Compassion in World Farming, δήλωσε: «Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει την εξαγωγή ζώων στην Τουρκία άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κακομεταχείριση των ζώων της ΕΕ. Πράγματι, πιστεύουμε ότι αυτό το απάνθρωπο και μη αναγκαίο εμπόριο πρέπει να τερματιστεί συνολικά. Οι μεγάλες αποστάσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ ακραίες για να εγγυηθούν ακόμη και τα πιο ελάχιστα επίπεδα ευημερίας των ζώων.»

Καθυστερήσεις που διαρκούν ώρες, ακόμη και ημέρες, συμβαίνουν τακτικά στα σύνορα ενώ τα φορτηγά περιμένουν τον κτηνιατρικό έλεγχο και εκτελωνισμό. Κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων, τα ζώα περιμένουν σε ακραίες θερμοκρασίες σε στάσιμα οχήματα, πολλές φορές χωρίς νερό και τροφή. Ήμασταν μάρτυρες σοβαρά άσχημων συνθηκών:
τα ζώα ήταν εξαντλημένα και έπρεπε συχνά να ξαπλώσουν σε ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων
τα ζώα ήταν απελπιστικά διψασμένα
η μυρωδιά αμμωνίας ήταν αφόρητη
οι θερμοκρασίες μέσα στα οχήματα μετρήθηκαν μέχρι και στους 48 βαθμούς Κελσίου - σε μια περίπτωση μετρήσαμε 58°C σε ένα Βουλγαρικό φορτηγό με πρόβατα. Τα βοοειδή της ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένα με τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Τουρκία με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αδυναμία και να καταρρέουν


Πολλά ζώα ξεφορτώνονται στα σύνορα για να ελεγχθεί το βάρος ή το φύλο τους. Δεν τους δίνεται καθόλου νερό ή τροφή όταν βγουν από το όχημα και ακόμη και τα ακατάλληλα ζώα που δεν μπορούν να περπατήσουν αναγκάζονται να ξαναμπούν στα φορτηγά.


Στην περίπτωση ενός ταύρου που κατέρρευσε στην κεκλιμένη ράμπα, ξαναφορτώθηκε αν και δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου. Αφού το σπρώξιμο, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα απέτυχαν να τον κάνουν να κινηθεί, η κεκλιμένη ράμπα ανυψώθηκε και το ζώο γλίστρησε πίσω στο φορτηγό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Άγκυρα ένας άλλος ταύρος βρέθηκε στο πάτωμα σε άσχημη κατάσταση με ένα σπασμένο μπροστινό πόδι.


Η κακοποίηση που προκαλείται από αυτό το εμπόριο γίνεται χειρότερη από το γεγονός ότι περίπου το 90% των μεταφορών που επιθεωρήσαμε παραβίαζαν τον Κανονισμό 1/2005 της ΕΕ σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Συχνά τα ζώα φορτώνονται στα φορτηγά με ανεπαρκές χώρο και ύψος, γεγονός που περιορίζει τον αερισμό τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βρύσες δεν λειτουργούν ή δεν είναι ανοιχτές ή η δεξαμενή νερού είναι άδεια. Ακόμα και όταν λειτουργεί το σύστημα νερού, ο συνωστισμός σημαίνει ότι πολλά ζώα δεν μπορούν να φθάσουν στις συσκευές παροχής νερού.


Η Κομισιόν είχε ενημερωθεί γι’ αυτά τα προβλήματα στις 5 Απριλίου 2011 και πάλι στις 27 Μαΐου. Είχε ζητηθεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεδομένου ότι ακραίες περιπτώσεις κακοποίησης ήταν πιθανό να εμφανιστούν εάν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια των καυτών θερινών μηνών. Εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε, όταν ήμασταν στα σύνορα στις αρχές αυτού του μήνα, ότι η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη που εμπλέκονται απέτυχαν να λάβουν οποιαδήποτε αποτελεσματικά μέτρα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Κατά συνέπεια αυτής της αποτυχίας, τα ζώα της ΕΕ συνεχίζουν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό.


Καλούμε την Κομισιόν να αναστείλει την εξαγωγή των ζώων στην Τουρκία προκειμένου να αποτραπεί άμεσα η περαιτέρω κακοποίηση των ζώων της ΕΕ. Θεωρούμε ότι αυτό το εμπόριο πρέπει να τερματιστεί για πάντα, δεδομένου ότι οι αποστάσεις και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πάρα πολύ ακραίες για να εγγυηθούν την εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων ευζωίας των ζώων.

Η Compassion in World Farming (CIWF) ιδρύθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια, το 1967, από Βρετανό κτηνοτρόφο που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Σήμερα αγωνιζόμαστε ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης στον πλανήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούμαστε ειδικά για την ευημερία των παραγωγικών ζώων.
Είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά ζωντανών ζώων για σφαγή και αγωνιζόμαστε για να θέσουμε τέλος σε αυτήν την πρακτική στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...