Νέα τεχνολογία για ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύχθηκε στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων από τις βιολογικές ακαθαρσίες
Αυτό το καλοκαίρι, τα Στενά των Δαρδανελίων, έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή τοποθεσία που εγκαταστάθηκαν καινοτόμα κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών από κράματα χαλκού.
Σχεδιασμένα να ελαχιστοποιούν τα συνηθισμένα προβλήματα στις φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας, όπως τις βιολογικές ακαθαρσίες, τις καταστροφές από τις καταιγίδες και τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα, τα κλουβιά που επιλέχθηκαν από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Canakkale Onsekiz Mart και στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire έχουν παραταχθεί σε 50 μέτρα νερού και διατηρούν αποθηκευμένους 15.000 ευρωπαϊκούς μπακαλιάρους (4,5 τόνους).
Τα Στενά των Δαρδανελίων, χρονολογούνται από την ημέρα της Ελένης της Τροίας και πολλές αυτοκρατορίες θεωρούσαν πάντοτε πρόκληση να διασχίσουν τον τεράστιο υδάτινο όγκο από τότε. Περίπου 12 καταιγίδες ξεσπούν εκεί κάθε χρόνο, προκαλώντας κύματα τριών έως πέντε μέτρων. Επιπλέον, το νερό ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος των Στενών, από την Θάλασσα του Μαρμαρά προς το Αιγαίο, αναγκάζοντας ένα επιφανειακό ρεύμα να κινείται προς την μια κατεύθυνση και ένα υπόγειο ρεύμα προς την άλλη. Αυτό το έργο, μελέτησε τα αποτελέσματα προηγούμενων περιπτώσεων, όπως την δοκιμή που έγινε στο Κέντρο Ιχθυοκαλλιεργειών Van Diemen στην Τασμανία της Αυστραλίας, όπου τα 30 νεο-κατασκευασμένα κλουβιά αποτελούν απόδειξη, ότι τα πλέγματα από κράμα χαλκού βελτίωσαν τις συνθήκες υγιεινής, την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα της λειτουργίας των σταθμών ιχθυοκαλλιέργειας. Ως εκ τούτου, μια νέα δοκιμαστική τοποθεσία αποθήκευσης μπακαλιάρων έχει αναπτυχθεί σε 50 μέτρα νερού, σε ένα σύστημα διπλού πλέγματος στην Τουρκία. Αυτό το έργο, θα διερευνήσει την απόδοση ανάπτυξης των ψαριών και την αναλογία τροφής. Εξάλλου, θα διεξαχθούν δοκιμές αντοχής καθώς και παρακολούθηση των βιολογικών ακαθαρσιών του πλέγματος χαλκού
Οι σχεδιαστές του έργου, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν πλέγματα από κράμα χαλκού για πολλού λόγους: εμποδίζουν με φυσικό τρόπο την δημιουργία βιολογικών ακαθαρσιών, αλλά και την ανάπτυξη παρασίτων και παθογόνων, βελτιώνουν την ροή και την κυκλοφορία του νερού και συμβάλλουν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων οξυγόνου για πιο υγιή ψάρια. Επιπλέον, τα κλουβιά με πλέγμα από κράμα χαλκού διατηρούν το σχήμα τους κόντρα στα ισχυρά κύματα και τα ρεύματα.
Τα Δαρδανέλια υποφέρουν επίσης από επιθέσεις αρπακτικών, είτε καρχαριών, είτε φωκιών. Μια πρόσφατη εγκατάσταση στη Χιλή, όπου 60 κλουβιά από κράμα χαλκού τοποθετήθηκαν για την βιομηχανία σολωμού, απέδειξαν ότι το πλέγμα από κράμα χαλκού μπορεί να αντισταθεί στα αρπακτικά και να αποτρέψει την διαφυγή των ψαριών.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες των Στενών, απαιτούσαν ένα ανθεκτικό υλικό. Τα πλέγματα από κράμα χαλκού αντέχουν στην διάβρωση και έχουν διάρκεια ζωής πέντε χρόνια ή και περισσότερο, συγκριτικά με τις παραδοσιακές λύσεις που αντέχουν μόνο για λίγους μήνες προτού χρειαστεί καθαρισμός. Επιπλέον, το πλέγμα χαλκού είναι 100% ανακυκλώσιμο. Το ανακυκλωμένο υλικό χρησιμοποιείται για την αρχική παραγωγή προϊόντων χαλκού, μειώνοντας επιπλέον τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με την κατασκευή παραδοσιακού πλέγματος από πολυμερές.
Οι τρεις προκλήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας τον 21ο αιώνα: ποιότητα, υγεία, περιβάλλον
Η ετήσια κατανάλωση ψαριών και θαλασσινής τροφής παγκοσμίως, αυξήθηκε 65% από το 1960 και έφτασε τα 17 κιλά ανά άτομο το 2010*. Συγκεκριμένα, ο σολωμός πρόκειται να αντικαταστήσει το κοτόπουλο στην διατροφή μας. Σήμερα, σχεδόν οι μισές θαλασσινές τροφές προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες. Η Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως (με 33 χιλιάδες τόνους τον χρόνο), ενώ η Ευρώπη παράγει 2,3 χιλιάδες τόνους τον χρόνο*. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας έχει να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις: την αύξηση του όγκου (η παραγωγή έχει αυξηθεί σε ποσοστό 71% τα τελευταία 10 χρόνια και η τάση συνεχίζεται), βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής στη μονάδα παραγωγής και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μείωση των αποβλήτων και σεβασμός στη βιοποικιλότητα).
«Αντίθετα με τα άλλα υλικά πλέγματος, όπως το νάιλον ή η επικάλυψη των πλεγμάτων, ο χαλκός και τα κράματά του είναι 100% ανακυκλώσιμα χωρίς καμιά απώλεια στην απόδοση. Τα πλέγματα από κράμα χαλκού, έχουν καλές επιδόσεις σε δύσκολες συνθήκες και η διάρκεια ζωής τους, είναι μεγαλύτερη από άλλα υλικά πλέγματος» εξηγεί ο Nigel Cotton, ο Marketing Manager του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Χαλκού. Στο μέλλον, τα κλουβιά από χαλκό θα μπορούν να προσφέρουν την δυνατότητα στη βιομηχανία, να εκμεταλλευτεί νέες περιοχές παραγωγής στην Ευρώπη, μακριά από τις ακτές, εφόσον η αντοχή που παρουσιάζουν σε θαλάσσια ρεύματα και κύματα επιτρέπει την αναπαραγωγή κατά μήκος των ακτών. Στην Ευρώπη, οι χώρες με σημαντική δραστηριότητα ιχθυοκαλλιέργειας είναι η Νορβηγία, η Δανία, τα Νησιά Φερόε, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, σύμφωνα με τις Στατιστικές Αλιείας FAO των Ηνωμένων Εθνών για το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε την άποψή σας!