Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Κι όμως! Τα σκυλιά κάνουν καλό στην καρδιά...

Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα, ιδίως σκυλιά, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη


Η μελέτη του Δρ Γκλεν Λιβάιν καθηγητή του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Χιούστον, που δημοισεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation, , εστίασε σε  δείγμα άνω των 5.200 ενηλίκων και δείχνει ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, ενώ σχετίζεται με λιγότερη παχυσαρκία, καθώς επίσης με χαμηλότερα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και της χοληστερόλης.


Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια δρουν ηρεμιστικά για τον κάτοχό τους, μειώνοντας το στρες του, σε σημείο που τα ζώα χρησιμοποιούνται υποβοηθητικά σε ορισμένα προγράμματα ψυχοθεραπείας.

Η αφοσίωση και η αγάπη που δείχνουν τα ζώα, μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και την μοναξιά του ιδιοκτήτη τους, ενώ ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή του.

Ο Δρ Λιβάιν εξηγεί ότι είναι ήδη ξεκάθαρο πως η ύπαρξη ενός κατοικίδιου, ιδίως σκύλου, μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, άρα προστατεύει έμμεσα την καρδιά. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, είναι αν τα κατοικίδια ωφελούν άμεσα την καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πάντως, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης διευκρινίζει ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος, αν θέλει κανείς να προστατέψει την καρδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...