Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Ολο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους στο δρόμο λόγω κρίσης

Στο δρόμο καταλήγουν όλο και περισσότερα ζώα ράτσας καθώς οι οικογένειες που τα φιλοξενούσαν δηλώνουν αδυναμία να τα συντηρήσουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την κατάσταση αυτή διαπιστώνουν υπεύθυνοι φιλοζωικών οργανώσεων, σύμφωνα με τους οποίους, το φαινόμενο εντάθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


 «Δεχόμαστε διαρκώς τηλεφωνήματα από ανθρώπους που μας ρωτούν αν μπορούμε να αναλάβουμε τη φροντίδα των ζώων τους καθώς οι ίδιοι αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να τα φροντίσουν. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό από τη δική μας πλευρά καθώς είμαστε μια ομάδα εθελοντών που προσφέρουμε περίθαλψη σε ζώα που έχουν τραυματιστεί ή πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, έχουμε όμως βρεθεί να κάνουμε πολλά περισσότερα»,  σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη της οργάνωσης «Νοιάζομαι», η κτηνίατρος Παρασκευή Καλαϊτζίδου. 


 Επισήμανε δε ότι καθημερινά εντοπίζονται στους δρόμους της πόλης και νέα ζώα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ράτσας και εμφανίζουν περίεργη συμπεριφορά καθώς επειδή μεγάλωσαν σε οικογένειες, δεν έχουν αναπτύξει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και δεν μπορούν να συνηθίσουν το νέο αστικό περιβάλλον.

«Τα ζώα αυτά δεν ξέρουν ούτε να περάσουν το δρόμο, ούτε να σταθούν ανάμεσα σε άλλα ζώα. Η συμπεριφορά τους διαφέρει από τα αδέσποτα που ζουν σε γειτονιές και τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει περίοικοι ή οργανώσεις που τους προσφέρουν φαγητό», προσθέτει.

 Για τον συνολικό αριθμό των αδέσποτων αναφέρει ότι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία είναι περίπου 10.000 στη Θεσσαλονίκη και σχολιάζει ότι μετά από 20 χρόνια, οπότε ξεκίνησαν οι στειρώσεις στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα. «Η σκέψη μου είναι ότι δεν πρόκειται για αδέσποτα, δηλαδή για ζώα που γεννιούνται στους δρόμους αλλά για ζώα που προέρχονται από ιδιωτικές γέννες, από τα σκυλιά του βοσκού, του κυνηγού ή του ιδιώτη που θεωρεί ότι είναι στη φύση του ζώου να γεννά», επισημαίνει.

 Η κ. Καλαϊτζίδου γνωστοποιεί ότι στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της η οργάνωση έχει περιθάλψει πάνω από διακόσια ζώα, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 σοβαρά χειρουργεία, ενώ εκατό αδέσποτα έχουν προωθηθεί για υιοθεσία, μετά από λεπτομερείς διαδικασίες για την εξεύρεση αξιόπιστου αναδόχου. Σήμερα στο μικρό καταφύγιο της οργάνωσης ζουν 35 ζώα ενώ στην έδρα του κτηνιατρείου άλλα έξι σκυλιά με ειδικές ανάγκες. Κάποια άλλα φιλοξενούνται σε ειδικές πανσιόν. Τα τελευταία είναι ζώα τραυματισμένα, ακρωτηριασμένα, με αναπηρία ή ασθένεια.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...