Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Νέα κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες και σκύλο στο νομό Θεσσαλονίκης

Πέντε νέα κρούσματα λύσσας, τέσσερα σε αλεπούδες και ένα σε αδέσποτο σκύλο, κατέγραψαν τις τελευταίες μέρες οι κτηνιατρικές αρχές της Θεσσαλονίκης.


Τα κρούσματα σε κόκκινη αλεπού καταγράφηκαν στις περιοχές Ευαγγελισμός Λαγκαδά, Βασιλούδι Λαγκαδά, Νεοχωρούδα Ωραιοκάστρου και Μόδι Δήμου Βόλβης ενώ ένα κρούσμα καταγράφηκε σε αδέσποτο σκύλο στο Ωραιόκαστρο.


Ένα από τα κρούσματα σε αλεπούδες εντοπίστηκε στο Μόδι, περιοχή όπου μέχρι τώρα δεν υπήρξε άλλο κρούσμα.

Σε ό,τι αφορά τον σκύλο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραϊτης, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ότι έγιναν ενέργειες από την πλευρά του δήμου για τον περιορισμό και την παρακολούθησή του από κτηνίατρο, κάποια στιγμή όμως πέθανε χωρίς να παρουσιάσει περίεργα συμπτώματα και όταν εξετάστηκε δείγμα από το κεφάλι του διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από λύσσα.

Δύο άτομα που είχε δαγκώσει ο σκύλος έλαβαν την ενδεικνυόμενη αντιλυσσική αγωγή και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κτηνίατρο του Κέντρου Λύσσας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Μιχάλη Σταυρακάκη, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Ο ίδιος συνιστά, σε περίπτωση δαγκώματος από σκύλο, να απευθύνεστε σε εφημερεύον νοσοκομείο για να λάβετε την αγωγή.

Σχετικά με τη διαπίστωση κρούσματος λύσσας σε κόκκινη αλεπού στο Μόδι, ο κ. Μωραϊτης σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κρούσμα από την πλευρά των λιμνών, καθώς τα προηγούμενα κοντινότερα κρούσματα ήταν στην περιοχή της Σίνδου και του Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα συνολικά 44 ζώα που μολύνθηκαν από τον ιό, τα 10 βρίσκονταν στο νομό Θεσσαλονίκης, τα 18 στο νομό Κιλκίς, τα εννέα στο νομό Πέλλας, τα τρία στο νομό Τρικάλων, τα δύο στο νομό Κοζάνης και από ένα στην Καστοριά και τις Σέρρες.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των από αέρος εμβολιασμών των άγριων ζώων κατά της λύσσας, ο κ. Μωραϊτης ανέφερε ότι η πρώτη φάση των εμβολιασμών ολοκληρώθηκε και απομένει να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, συλλαμβάνοντας ή σκοτώνοντας άγρια ζώα και εξετάζοντάς τα.

Όπως είπε, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα πρέπει να πιαστεί ένας αριθμός αλεπούδων υπό δύσκολες συνθήκες καθώς κινούνται τη νύχτα, προσθέτοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...