Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Λαθροθήρες εξοντώνουν τα τελευταία ελάφια της Ροδόπης

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στη Ροδόπη και αριθμεί πλέον μόλις 20 - 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων, επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Πρόσφατα μάλιστα, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «WWF Ελλάς», δύο σκοτωμένα ελάφια βρέθηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο κινούνταν στην εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης, ύστερα από έλεγχο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.
Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009). Το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα και ο ούτως ή άλλως πολύ μικρός πληθυσμός του στη Ροδόπη, απειλείται σημαντικά από τη λαθροθηρία. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας όπου ο πληθυσμός ελαφιού είναι μεγαλύτερος, λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια, με σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο.
Όπως διαπιστώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, «το άλλοτε διαδεδομένο στη χώρα μας κόκκινο ελάφι, βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της άμεσης εξαφάνισης, με το παράνομο κυνήγι να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του».
Για την αντιμετώπιση και πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών, «WWF Ελλάς» και «Καλλιστώ» τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων. Επίσης, για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού, απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...