Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Nεκρή αρκούδα στη Κοζάνη

Μία ακόμα νεαρή αρκούδα εντοπίστηκε σήμερα νεκρή στο Νομό Κοζάνης, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά θανάτου του προστατευόμενου είδους.

Το πτώμα του ζώου εντόπισε κάτοικος της περιοχής μεταξύ των χωριών Διχείμαρρο και Λικνάδες, στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς και ειδοποίησε την ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ.

Κτηνίατρος της ομάδας επισκέφθηκε την περιοχή και διαπίστωσε πως η αρκούδα ήταν νεκρή, εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης του ζώου ήταν πολύ δύσκολη η διενέργεια νεκροψίας και η διαπίστωση των αιτιών θανάτου του, ωστόσο πιθανολογείται ότι δεν προήλθε από ανθρωπογενή αίτια, αφού δεν υπήρχαν ούτε σημάδια πυροβολισμού, ούτε και ενδείξεις δηλητηρίασής της.

Πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η άτυχη αρκούδα, ηλικίας μόλις ενός έτους, εισέβαλε άθελά της στην "επικράτεια" ενήλικου αρσενικού και δέχτηκε επίθεση.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν κατ’ επανάληψη περιστατικά με νεκρές αρκούδες και στο παρελθόν. Η συχνότητα καταγραφής περιστατικών νεκρών αρκούδων από ανθρωπογενή αίτια στο Νομό Καστοριάς κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική, ειδικά σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αρκούδες πέφτουν θύματα είτε δυσαρεστημένων παραγωγών, λόγω των ζημιών που προκαλούν, είτε λαθροθήρων, ενώ τα τελευταία χρόνια η διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, απειλείται σημαντικά και από την λειτουργία των νέων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, βρήκαν το θάνατο πέντε αρκούδες μέσα στο 2009.

Η Καλλιστώ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καστοριάς, έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE - Nature στην περιοχή, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχικής παρουσίας αρκούδας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2014.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο της Καστοριάςς. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες στη αγροτική παραγωγή, με απώτερο στόχο την ελαχιστοποίηση των κινήτρων εξόντωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...