Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Με τη διεθνή κατακραυγή κατά της ανελέητης σφαγής των φαλαινών ενώνουν τη φωνή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την παγκόσμια ημέρα κατά της φαλαινοθηρίας, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το κυνήγι της φάλαινας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τους οργανωμένους φαλαινοθηρικούς στόλους, αλλά και με τα πλοία-εργοστάσια επεξεργασίας φάλαινας, είχε οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των αριθμών των φαλαινών που σκοτώνονται. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, περισσότερες από 50.000 φάλαινες να σκοτώνονταν σε ετήσια βάση, ενώ από τα μέσα του 20ου αιώνα οι αριθμοί των φαλαινών δε μπορούσαν πια να αναπληρώνονται οδηγώντας έτσι πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης. Το 1986 για την αποτροπή της εξαφάνισης πολλών ειδών φαλαινών, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) απαγόρευσε την εμπορική φαλαινοθηρία, έτσι ώστε τα είδη να μπορέσουν να ανακάμψουν.

Όμως, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ασκούν πιέσεις για την άρση της απαγόρευσης και παρά την απόφαση της IWC, επιμένουν να κυνηγούν φάλαινες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και μέσα στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και γύρω από την Ανταρκτική, εκμεταλλευόμενες μια παράγραφο του moratoriumπου επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για «επιστημονικούς σκοπούς».

Χώρες κατά της φαλαινοθηρίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν τη στάση των φαλαινοθηρικών χωρών χαρακτηρίζοντας τους «επιστημονικούς σκοπούς» ως συγκάλυψη της εμπορικής φαλαινοθηρίας. Υποστηρίζουν ότι επιστημονικές πληροφορίες μπορούν να αποκτηθούν και με μη θανατηφόρα μέσα, ενώ τονίζουν ότι οι πληθυσμοί φαλαινών παραμένουν ευάλωτοι, ότι η φαλαινοθηρία είναι ανήθικη και περιττή και η απαγόρευση πρέπει να παραμείνει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκατομμυρίων φαλαινών που σκοτώθηκαν από τότε που η φαλαινοθηρία εξελίχθηκε σε παγκόσμια βιομηχανία, δεν θανατώθηκαν για το κρέας τους, αλλά για το λίπος τους το οποίο μετατρέπεται σε λάδι. Οι πιθανές χρήσεις του φάνηκαν άπειρες, όπως σε ζωοτροφές, λιπαντικά μηχανών, κεριά, σαπούνι, απορρυπαντικά και πολλά άλλα, ακόμη και όταν οι φάλαινες αποδείχθηκαν είδος υπό εξαφάνιση.

Καθώς το κρέας φάλαινας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σήμερα στην Ιαπωνία, οι Ιάπωνες προσπαθώντας να μειώσουν τις 40 εκατομμύρια μερίδες κρέατος φάλαινας που βρίσκεται αποθηκευμένο σε καταψύκτες, το προωθούν στα σχολεία προσπαθώντας να το εντάξουν στη σύγχρονη Ιαπωνική διατροφική κουλτούρα, αλλά και να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα παραμείνουν καταναλωτές και όταν μεγαλώσουν, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη φαλαινοθηρία.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι Ιάπωνες ξεκινούν επίσημα το κυνήγι της φάλαινας και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας κατά της φαλαινοθηρίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι) στις 5 Νοεμβρίου 2010, στις 11.00 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...