Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Αναζητούνται «γονείς» για νεογέννητη ορφανή μεσογειακή φώκια

Ταλαιπωρημένη και με σημάδια υποθερμίας και αφυδάτωσης βρέθηκε στις 8 Οκτωβρίου μία νεογέννητη φώκια στην παραλία Πηλίου.

Το μικρό φωκάκι εντόπισαν κάτοικοι και στη συνέχεια το Λιμεναρχείο Μαντουδίου Ευβοίας ειδοποίησε τη MOm.

Στην περιοχή, όπου βρέθηκε το φωκάκι, επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ. Το νεογέννητο κολυμπούσε μόνο του στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και αφού πάλεψε αρκετές ώρες με τα κύματα βγήκε ταλαιπωρημένο σε βράχια μακριά από την παραλία.

Όπως διαπίστωσε η υπεύθυνη Διάσωσης της MΟm, Μαριάννα Ψαραδέλλη, ο μικρός «Λάζαρος», όπως τον ονόμασαν οι ντόπιοι, ήταν μόλις λίγων ημερών όταν χάθηκε από τη μητέρα του.

Η πάλη με τη φουρτούνα τον είχε εξαντλήσει και παρουσίαζε σημάδια υποθερμίας και αφυδάτωσης. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το ζώο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης της MΟm στην Αλόννησο, το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης μεσογειακών φωκών στη Μεσόγειο, όπου ήδη ξεκίνησε το εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης και θεραπείας του, σε συνεργασία και υπό την κτηνιατρική επίβλεψη της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης κας Νατάσας Κομνηνού.

Το πρόγραμμα περίθαλψης μιας μεσογειακής φώκιας διαρκεί 4 με 5 μήνες και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, απελευθερώνεται υγιής στο φυσικό της περιβάλλον. Μέχρι να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται να περάσουν ατελείωτες ώρες φροντίδας, ταΐσματος και εξετάσεων από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της MOm και τους εθελοντές που συμμετέχουν. Όλη αυτή η δύσκολη διαδικασία πραγματοποιείται πάντα με βάση επιστημονικά πρωτόκολλα, διεθνώς αναγνωρισμένα.

Σημαντική είναι και η ενεργή και οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας περίθαλψης και επιβίωσης του μικρού «Λάζαρου». Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επισκεφτούν το site της MOm στο www.mom.gr.

Το πρόγραμμα Διάσωσης της MΟm υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ η λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης υποστηρίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...