Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΣΟΚ: Αποκεφάλισαν θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο

Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές εύρεσης τροφής για τις θαλάσσιες χελώνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, καθώς οι υγρότοποί του είναι, παρά την εκτεταμένη αλιεία, ιδιαίτερα πλούσιοι σε ψάρια.

 
Ωστόσο, ορισμένοι αλιείς αντιμετωπίζουν τις θαλάσσιες χελώνες ως ανταγωνιστές στο κυνήγι των ψαριών, και δεν διστάζουν να τις σκοτώσουν, συχνά με βάρβαρο και απεχθή τρόπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας proinoslogos.gr, τέσσερις θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν αποκεφαλισμένες στις ακτές της λουρονησίδας στην περιοχή «Τσουκαλιό» του Αμβρακικού.

Οι τέσσερις χελώνες δολοφονήθηκαν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Τα αποκεφαλισμένα σώματά τους, το είδος και το βάθος των πληγών που φέρουν αποδεικνύουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου τη χρήση τσεκουριού ή μπαλτά και φανερώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εσκεμμένη ανθρώπινη συμμετοχή.

Ο Φορέας στην ανακοίνωσή του εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι κάποιοι έφτασαν στο σημείο να βλέπουν ως εχθρό ένα σπάνιο αρχέγονο είδος με παρουσία στη γη αρκετών εκατομμυρίων χρόνων πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους.


Παράλληλα επισημαίνει ότι ο Αμβρακικός αποτελεί έναν πλούσιο ψαρότοπο ιδανικό για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, νόμιμους και παράνομους, ιχθυοκαλλιεργητές και οστρακοκαλλιεργητές, ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και για τη θαλάσσια χελώνα μία από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...