Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Φάλαινα - μαραθωνοδρόμος διέσχισε το ένα τέταρτο της υδρογείου

Παγκόσμιο ρεκόρ ταξιδιού κατέρριψε μια θηλυκή μεγάπτερη φάλαινα, κολυμπώντας περίπου 10.000 χιλιόμετρα, από τον Ατλαντικό έως τον Ινδικό Ωκεανό, αναζητώντας σύντροφο, σύμφωνα με έρευνα θαλάσσιων βιολόγων. 

Για πρώτη φορά η συγκεκριμένη φάλαινα είχε φωτογραφηθεί μαζί με άλλες φάλαινες στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Βραζιλίας τον Αύγουστο του 1999 και ύστερα από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2001, η ίδια φωτογραφήθηκε πάλι, κατά τύχη, έξω από την ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης, στον Ινδικό Ωκεανό.

Η ταυτοποίηση ότι επρόκειτο για το ίδιο ζώο έγινε από το χαρακτηριστικό σχήμα της ουράς της.
Οι ερευνητές, υπό τον Πίτερ Στέβικ του Κολλεγίου του Ατλαντικού στις ΗΠΑ, που μελετούν τις μεταναστευτικές συνήθειες των φαλαινών, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μετακίνηση θηλαστικού στον κόσμο.

Μέχρι τώρα, για παράδειγμα, οι θαλάσσιοι βιολόγοι πίστευαν ότι μόνο τα αρσενικά μπορούσαν να καλύψουν τόσο μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας σύντροφο.

Το είδος αυτό εξαιτίας της υπεραλίευσης απειλήθηκε με εξαφάνιση, όμως τελευταία θεωρείται ότι ο πληθυσμός του ανακάμπτει διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...