Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η αδέσποτη «σταρ» της καρδιάς μας

Καλλιστεία δεν θα είναι, με την αυστηρή έννοια του όρου και των προϋποθέσεων. Το κάλλος που θα τιμηθεί δεν θα σχετίζεται με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά με την ποιότητα της σχέσης, των εμπειριών της κοινής συμβίωσης, των λαθών και των ευχάριστων στιγμών. Εξάλλου, ο σύλλογος που διοργανώνει τον πρωτότυπο διαγωνισμό ή μαραθώνιο, όπως οι ίδιοι οι διοργανωτές τον χαρακτηρίζουν, μπορεί, με σεμνότητα, να παρουσιάσει ένα πολυετές έργο φροντίδας και περίθαλψης για τα αδέσποτα και τα εγκαταλειμμένα ζώα. 

Την Κυριακή το πρωί το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, με πρωτοβουλία του τοπικού φιλοζωικού σωματείου, θα γεμίσει με γαβγίσματα, νιαουρίσματα, διηγήσεις και αποτυπώσεις δυνατών σχέσεων ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και κατοικίδια ή ζώα σε φιλοξενία και περίθαλψη. Ο χώρος, εξάλλου, είναι ο ιδανικός για τα παραπάνω. Στα όρια του παλιού ζωολογικού κήπου του προσφυγικού δήμου και συγκεκριμένα στα παλιά κλουβιά, που έχουν ανακατασκευαστεί πλήρως, περιθάλπονται, φιλοξενούνται και ταΐζονται δεκάδες αδέσποτα. Οπως μάλιστα επισημαίνει η επικεφαλής του συλλόγου κυρία Κική Καραθανάση, «ο χώρος αξιοποιείται τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την περίθαλψη τωνταλαιπωρημένων και άρρωστων ζώων». 
Από τον δρόμο σε μόνιμη στέγη
Τα αδέσποτα εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται και στειρώνονται με φροντίδα των μελών του σωματείου και σε συνεργασία με κτηνιάτρους της Νέας Φιλαδέλφειας. Στην παρούσα φάση το σωματείο έχει υιοθετήσει 65 αδέσποτα σκυλιά, ενώ σε διαφορετικό, ιδιωτικό χώρο έχουν βρει καταφύγιο 10 γάτες. Κάθε ζώο φοράει περιλαίμιο με αύξοντα αριθμό και σημείωμα για τα εμβόλια και τις εξετάσεις που του έχουν γίνει στη διάρκεια της φιλοξενίας του στον παλιό ζωολογικό κήπο. Κάποια στιγμή η παραμονή εκεί τελειώνει καθώς σκοπός του σωματείου είναι τα αδέσποτα να βρίσκουν μια μόνιμη στέγη. Και σε αυτή την επιδίωξη το μόνο εμπόδιο που προκύπτει είναι οι αποστάσεις. 

«Αν και δεχόμαστε αιτήματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα, είναι αδύνατον κατ΄ αρχάς να ελέγξουμε τις προθέσεις και την αξιοπιστία αυτών των ανθρώπων. Το θέμα δεν είναι να δώσουμε ή να παραδώσουμε τους σκύλους σε ανθρώπουςαπλώς για να τα ξεφορτωθούμε. Γι΄ αυτό και οι περισσότερες υιοθεσίες με την επιμέλεια του σωματείουγίνονται είτε εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια,όπου λίγο-πολύ όλοι γνωριζόμαστε, είτε σε άλλη περιοχή της Αττικής, από όπου έχουμε λάβει καλές συστάσεις για τους νέους και επίδοξους ιδιοκτήτες» τονίζει η κυρία Καραθανάση. 

Οι προσπάθειες φαίνεται ότι έχουν αποδώσει. Το 2006, όταν ο σύλλογος ξεκίνησε τις δραστηριότητές του, είχαν καταμετρηθεί στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας περίπου 180 αδέσποτα, τα περισσότερα χωρίς να έχουν στειρωθεί. Εξάλλου, όπως σημειώνει η κυρία Καραθανάση, «ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων σε κάποια περιοχή ή δήμοοφείλεται είτε στην αναπαραγωγή τους είτε στην εγκατάλειψη ζώων από ασυνείδητους». Πλέον στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας υπάρχουν λιγότερα από 60 αδέσποτα, όλα όμως είναι υποψήφια προς υιοθεσία ή έχουν βρεθεί, κάποια στιγμή, για τη στείρωση και την περίθαλψή τους στο κέντρο φιλοξενίας του σωματείου. Συνολικά οι υιοθεσίες που έχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους ξεπερνούν τις 100. 
Στη μνήμη ενός ξεχωριστού ζώου
Ο κυριακάτικος «σκυλομαραθώνιος» αποτελεί μια ευκαιρία να παρουσιαστούν δημόσια αντιπροσωπευτικές ιστορίες δυνατών σχέσεων ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και κατοικίδια. Καθένας ιδιοκτήτης μαζί με το ή τα κατοικίδιά του θα ανεβεί σε μια σκηνή και θα διηγηθεί ή θα περιγράψει στιγμές, βιώματα, καταστάσεις και τι σημαίνει για αυτόν ή την οικογένειά του η συνύπαρξη σε ένα σπιτικό με έναν σκύλο ή μια γάτα. Ο μαραθώνιος συνίσταται στη μικρής διάρκειας «παρέλαση» που θα κάνουν μαζί ιδιοκτήτες και κατοικίδια ακολουθώντας τα μονοπάτια του άλσους. Η όλη εκδήλωση γίνεται και στη μνήμη ενός «ξεχωριστού», όπως το χαρακτηρίζει η κυρία Καραθανάση, ζώου. «Ο Νικόλας ήταν ένας βελγικόςποιμενικόςπου βρέθηκε αδέσποτος να πάσχει από επιληψία. Παρά τις φροντίδες μας,δεν άντεξε και κατέληξε πριν από λίγο καιρό» λέει. Θα υπάρχουν παράλληλα εκδηλώσεις για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα για τους σκοπούς του σωματείου.
4ηΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Η συγκυρία φέρνει τον «σκυλομαραθώνιο» να διεξάγεται μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα ζώα. Οι ζωοφιλικές οργανώσεις προγραμματίζουν το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διεκδίκησης και αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ θα κατατεθεί και σχετικό ψήφισμα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, οι φιλόζωοι ζητούν τη θέσπιση ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού για την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα παραγωγικά και τα ζώα συντροφιάς, την πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων, την απαγόρευση εισόδου στη χώρα τσίρκου με ζώα, την κατάργηση όλων των ζωολογικών κήπων και πάρκων με ζώα. Παράλληλα στο ψήφισμα θα επαναφέρεται το αίτημα του σταδιακού περιορισμού του κυνηγιού με απώτερο στόχο των ζωοφιλικών σωματείων να απαγορευθεί ολοκληρωτικά.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...