Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Νεκρή από πυροβολισμούς βρέθηκε αρκούδα στην Κοζάνη

H ενήλικη θηλυκή αρκούδα Ζαΐρα που φώλιαζε κοντά στον οικισμό του Τσοτυλίου εδώ και δύο χρόνια, «πλήρωσε» με τη ζωή της την εξοικείωσή της με την ανθρώπινη παρουσία... » βρέθηκε πυροβολημένη μεταξύ των χωριών Φυτώκιο και Ανθοχώρι Κοζάνης.
Η αρκούδα είχε ραδιοσημανθεί από την «Καλλιστώ» τόσο το 2011 όσο και το 2012, και παρακολουθούνταν συστηματικά καθώς, μαζί με τα μικρά της, πλησίαζε πολύ κοντά στον οικισμό για να τραφεί από τους κάδους σκουπιδιών.

Τελικά, βρέθηκε νεκρή και αν και σε προχωρημένη αποσύνθεση, εκτιμάται πως πυροβολήθηκε, αφού δε βρέθηκαν άλλα νεκρά ζώα στην περιοχή, γεγονός που θα συνηγορούσε στο ενδεχόμενο θανάτωσης της αρκούδας με τη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος.

Πάντως, τα σπλάχνα του άτυχου ζώου είχαν ήδη καταναλωθεί από άλλα ζώα, κάτι που δυσχεραίνει τη δυνατότητα νεκροψίας και εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου της.

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για περιστατικό «προληπτικής φόνευσης» προκειμένου να προστατευθούν τα κοπάδια κτηνοτρόφων αν και η αρκούδα, το 2011 δεν είχε επιτεθεί σε κανένα ζώο ενώ το 2012, είχε φάει 2 πρόβατα» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης. Όσο για τα δύο αρκουδάκια που γέννησε η αρκούδα το 2011, ο κ. Μερτζάνης εξηγεί ότι κατασπαράχθηκαν από αρσενική αρκούδα και αγέλη τσοπανόσκυλων αντίστοιχα.

«Επίσης, έχουν χαθεί τα ίχνη από το αρκουδάκι που γέννησε φέτος το χειμώνα και μετακινήσαμε μαζί με την μητέρα του στο Γράμμο προκειμένου να μη προσεγγίζουν χωριά» προσθέτει.

Η «Καλλιστώ» έχει προτείνει την λήψη μέτρων πρόληψης τα οποία θα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σύγκρουση ανθρώπου και αρκούδας και την υιοθέτηση ενός ενιαίου Πρωτοκόλλου αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών.

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...