Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Παράνομο εμπόριο ελαφιών στην Πάρνηθα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μετά την καταστροφική φωτιά των τελευταίων ετών στην Πάρνηθα, το λαθραίο κυνήγι ελαφιών που παράνομα διεξαγόταν πολλά χρόνια, ακόμα συνεχίζεται.
Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με δική του πρωτοβουλία απαγόρευσε το κυνήγι και στην περιφέρεια του βουνού, οι «κυνηγοί» που τώρα πολύ πιο εύκολα βρίσκουν ελάφια γιατί έχουν μεταναστεύσει χαμηλότερα, τα σκοτώνουν, πουλούν το κρέας τους πολύ ακριβά κι εμπορεύονται τα κέρατά τους ακόμα και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό στοιχείο για το λαθραίο κυνήγι, σύμφωνα με τον δασολόγο και συνεργάτη της WWF, Παναγιώτη Λατσούδη, αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός των ελαφιών δεν παρουσιάζει γεωμετρική όπως θα περίμενε κανείς -αφού θεωρητικά δεν έχει φυσικούς θηρευτές.

Αυτό συνέβη όμως με τα τσακάλια, τις αρκούδες και τους λύκους που εξαφανίστηκαν γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα, τότε δηλαδή που επιτρεπόταν το κυνήγι.
Εν τω μεταξύ, καθημερινά μοτοσικλέτες κρος διοργανώνουν αγώνες ταχύτητας στην Πάρνηθα, γεγονός που αναστατώνει πολύ τα ζώα, τα οποία έχουν αναγκαστεί να κατέβουν σε πιο χαμηλές περιοχές για να επιβιώσουν αφού ψηλά δεν υπάρχει τίποτα για να τους θρέψει και να τα προστατέψει. Εκτός αυτού, ενοχλούνται πάρα πολύ και από τα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω. Η WWF είχε προτείνει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων μετά τη δύση του ηλίου, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ενόχληση για τα ζώα είναι ακόμα και τα ποδήλατα που βρήκαν μετά την πυρκαγιά ανοιχτό χώρο να «σεργιανίσουν» χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ανησυχία που δημιουργούν στα ζώα, τα οποία σημειωτέον, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν υποστεί σοκ που δεν έχει ξεπεραστεί. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι προσπαθούν να βρουν μέρη όπου θα «ξαναχτίσουν τη ζωή τους» από την αρχή.

Λαγοί, κόκκινες αλεπούδες, χελώνες έχουν χαθεί στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε 50.000 στρέμματα. Στην Πάρνηθα έβρισκαν καταφύγιο 42 από τα 116 θηλαστικά της χώρας, εκ των οποίων τα 35 ήταν προστατευόμενα ενώ τα 26 σπάνια και απειλούμενα. Οι κρασπεδωτές χελώνες, είδος αποκλειστικά ελληνικό, υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πυρκαγιά.
Sourta-ferta

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...