Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΤΟΛΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ


Ευρεία πλειοψηφία στο Eυρωκοινοβούλιο για την Έκθεση Μποβέ

Αυστηρή κριτική ασκούν οι ευρωβουλευτές των Πράσινων στο νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό για τα πειράματα στα ζώα, καθώς απέτυχε να προχωρήσει σε στοιχειωδώς ικανοποιητικό βαθμό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση συμβιβασμού αναθεωρώντας τη νομοθεσία της ΕΕ για τη χρήση των ζώων στις επιστημονικές δοκιμές και τα πειράματα. Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση. Μετά την ψηφοφορία, η Ουαλή Ευρωβουλευτής JilEvans, αντιπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων/E.F.A., δήλωσε:

«Η αναθεωρημένη νομοθεσία παρουσιάζει κάποιες βελτιώσεις στους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ για τα πειράματα στα ζώα. Δεν προχωρά όμως αρκετά και, σε μερικές περιπτώσεις, αποδυναμώνει και τους τρέχοντες νόμους. Οι σοβαρές ανησυχίες που τονίζονται από την ομάδα των Πράσινων, έχουν αγνοηθεί. Λυπόμαστε για το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές απέτυχαν σήμερα να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας να επανορθώσουμε τα προβλήματα (1)."

"Είναι γεγονός ότι οι νέοι νόμοι θα αποτύχουν να εξασφαλίσουν ότι οι εναλλακτικές λύσεις στη χρήση πειραματόζωων θα χρησιμοποιούνται όταν αυτό είναι δυνατόν. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα θα υποφέρουν άσκοπα στα επιστημονικά πειράματα ακόμα κι αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δυστυχώς, οι νέοι νόμοι θα αποτρέπουν επίσης τα κράτη μέλη από τη θέσπιση πιο προοδευτικών κανονισμών για τα πειραματόζωα σε εθνικό επίπεδο. Η ομάδα των Πράσινων θέλησε να διασφαλίσει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα διατηρούσαν τουλάχιστον αυτό το δικαίωμα. Είναι επίσης πολύ σοβαρό ότι δεν θεσπίστηκαν πιο αυστηροί κανονισμοί για τα πειράματα στα πρωτεύοντα θηλαστικά."

"Υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στο συμβιβαστικό κείμενο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ελέγχους, τη νέα διαδικασία έγκρισης για τα πειράματα και ένα κατάλληλο σύστημα ταξινόμησης, βελτιώσεις που αποδεχόμαστε. Εντούτοις, έχουμε περιμένει πολλά χρόνια την αναπροσαρμογή αυτού του νόμου και η συγκεκριμένη αναθεώρηση αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για την προστασία και τις συνθήκες ζωής των ζώων. Με περίπου 12 εκατομμύρια ζώα να χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα επιστημονικά πειράματα στην ΕΕ, θα μπορούσαμε και πρέπει να είχαμε προχωρήσει πολύ πιο μακριά."

(1) Η προσπάθεια των Πράσινων να αναπεμφθεί η πρόταση στην Κομισιόν απορρίφθηκε, όπως και τρεις τροπολογίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...