Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Οι πελαργοί θύματα ηλεκτροπληξίας

Το εντυπωσιακό πέρασμα των πελαργών από το Σούνιο ξεκίνησε και εφέτος. Κάθε Αύγουστο, κατά το μακρύ ταξίδι της φθινοπωρινής μετανάστευσης, το νοτιότερο άκρο της Αττικής αποτελεί έναν από τους κύριους σταθμούς αυτών των εντυπωσιακών πτηνών. Πολλά όμως από αυτά σκοτώνονται στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Πέρυσι τέτοια εποχή 80 πελαργοί πέθαναν από ηλεκτροπληξία στην περιοχή Χάρακα Σουνίου. «Ακόμη περιμένουμε από τη ΔΕΗ να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις στην περιοχή, ώστε να μην έχουμε εφέτος ανάλογο περιστατικό με το περυσινό, μιας και η επιχείρηση είχε δεσμευτεί ότι θα επιληφθεί του θέματος» λέει η κυρία Ρούλα Τρίγκου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Συνήθως τα πουλιά πλησιάζουν στην Αττική από την πλευρά του Σουνίου και προσγειώνονται στις κολόνες της ΔΕΗ για να ξεκουραστούν. Οταν πνέουν ισχυροί άνεμοι έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια και σκοτώνονται. «Πέρυσι περισυλλέξαμε περί τους 80 νεκρούς πελαργούς σε μια περιοχή ακτίνας δύο χιλιομέτρων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν νεαρά πουλιά» επισημαίνει η κυρία Τρίγκου. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας φωλιάζουν λιγότερα από 2.000 ζευγάρια πελαργών μόνο στο Σούνιο αφανίστηκε περίπου το 2% του πληθυσμού τους.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι μια πολύ μακρά χρονική περίοδος, που ξεκινά στα τέλη του Ιουνίου αλλά το κύριο πέρασμα γίνεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν και αργοπορημένοι ταξιδιώτες οι οποίοι αναχωρούν στις αρχές ή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ολη αυτή την περίοδο οι κίνδυνοι για όλα τα μεταναστευτικά είδη είναι πολλοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της ηλεκτροπληξίας αποτελεί μια σημαντική απειλή. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο» σημειώνει η κυρία Τρίγκου. Στην ευρύτερη περιοχή των Λεγρενών και στη νησίδα του Πατρόκλου παρατηρούνται ανάλογα περιστατικά σχεδόν κάθε χρόνο.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ορνιθολογικής αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα. Τόσο κατά την εαρινή όσο και κατά τη φθινοπωρινή περίοδο παρατηρούνται εκεί πολλά προστατευόμενα είδη πουλιών. Γι΄ αυτό απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων από τη ΔΕΗ, τα οποία πρέπει να σχετίζονται τόσο με τη χωροθέτηση όσο και με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των στύλων και των πυλώνων έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μελλοντικών περιστατικών ηλεκτροπληξίας.

Τα πουλιά κινδυνεύουν περισσότερο τη νύχτα, όταν η μειωμένη ορατότητα συνδυάζεται με τη μικρή ευελιξία των μεγαλόσωμων ειδών. Ιδιαίτερα ευάλωτα είδη είναι οι πελαργοί, οι κύκνοι, οι ερωδιοί και πολλά αρπακτικά πτηνά. Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από άμεση θανάτωση, προκαλούν κατακερματισμό και απώλεια σημαντικών βιοτόπων τροφοληψίας της ορνιθοπανίδας. Γι΄ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να εξαιρεθεί η εγκατάστασή τους από περιοχές στις οποίες μεγάλοι αριθμοί πουλιών πετούν σε χαμηλό ύψος, όπως επίσης και από Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά ή Ζώνες Ειδικής Προστασίας, στις οποίες συναντώνται ιδιαίτερα ευάλωτα είδη.

Τα πουλιά στην Ελλάδα
Συχνάζουν: στους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Εβρου, Κιλκίς και Λαρίσης. Γενικώς παρατηρούνται σε περιοχές βορειότερα του Νομού Φθιώτιδας.

Το μοναδικό νησί όπου φωλιάζουν: Λέσβος.

Το ψηλότερο μέρος που προτιμούν: χωριό Λευκώνας (900 μέτρα)

στη Μικρή Πρέσπα.

Πότε έρχονται και φεύγουν: φτάνουν στα μέσα Μαρτίου και αρχίζουν να φεύγουν μετά τις 15 Αυγούστου.

Κοινωνική ζωή: κοσμοπολίτικα πουλιά προτιμούν τα θερμά μέρη.

Τροφή: μικρά τρωκτικά, ψάρια, φίδια, σκουλήκια, ακρίδες και έντομα.

Ζουν: σε κολόνες της ΔΕΗ, στέγες, καμινάδες, καμπαναριά, ψηλά δέντρα. Χτίζουν τη φωλιά τους: περίπου σε οκτώ ημέρες.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...