Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Σφαγή καρχαριών στη Βραζιλία


Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καρχαρίες έχουν θανατωθεί παράνομα στη Βραζιλία προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση στην Ασία για τα πτερύγιά τους που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της σούπας καρχαρία.

Το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης στη Βραζιλία μήνυσε την εταιρεία εξαγωγής ψαριών "Siclo do Brasil Comercio" καθώς τη θεωρεί υπεύθυνη για τη σφαγή τουλάχιστον 300 χιλιάδων καρχαριών και για μαζική βλάβη στο οικοσύστημα. Μεταξύ άλλων κατηγορεί την εταιρεία ότι τα αλιευτικά της ψάρευαν τους καρχαρίες, τους έκοβαν τα πτερύγια, προκειμένου να τα εξάγουν παράνομα στην Ασία και στη συνέχεια πέταγαν τους καρχαρίες στη θάλασσα.

"Καθώς δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε την αξία της ζωής υπολογίσαμε τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα" δήλωσε ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Κριστιάνο Πατσέκο.

"Πιστεύουμε ότι τα πτερύγια καρχαρία εξάγονται παράνομα μέσα σε κοντέινερς πιθανότατα από το λιμάνι Rio Grand do Sul" πρόσθεσε.

Η ζήτηση για πτερύγια καρχαρία έχει αυξηθεί κυρίως στην Κίνα καθώς σύμφωνα με αναλυτές παρατηρείται μια άνοδος της μεσαίας τάξης η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει τις τάσεις που επιβάλλει η μόδα ακόμη και στο φαγητό.

Επίσης το πτερύγιο καρχαρία θεωρείται από πολλούς σαν αφροδισιακό με αποτέλεσμα η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση να απειλεί σε πολλά μέρη με εξαφάνιση το συγκεκριμένο είδος, ενώ η ζημιά στο οικοσύστημα των ωκεανών είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο καρχαρίας βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας ανέφερε ότι πραγματοποίησε έλεγχο τον περασμένο Μάιο στην εταιρεία και βρήκε μεμονωμένα πτερύγια καρχαρία για τα οποία δεν υπήρχαν νόμιμα έγγραφα δικαιολογητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...