Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Παράνομοι οι περισσότεροι ζωολογικοί στην Ελλάδα

Μόνο ένας, ο Αττικός, από τους 15 γνωστούς ζωολογικούς κήπους στη χώρα μας έχει άδεια λειτουργία. Οι υπόλοιποι δεν ανταποκρίνονται ούτε στο 2% των απαιτούμενων προδιαγραφών και προϋποθέσεων για να έχουν άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των άγριων ζώων. Τα συμπεράσματα αυτά ανακοίνωσε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP), σε συνεργασία με τον «Αρκτούρο».

O «Αρκτούρος» έχει καταθέσει υπόμνημα εδώ και ένα χρόνο στα αρμόδια υπουργεία, όπου αποτυπώνεται το μέγεθος της εκμετάλλευσης των άγριων ζώων. Μετά από πιέσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης συστάθηκε επιτροπή που θα εξετάσει την εθνική νομοθεσία για τη λειτουργία των ζωολογικών κήπων. Ο διευθυντής προγραμμάτων του «Αρκτούρου», Λάζαρος Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Η ερευνά μας έδειξε ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στη σωστή διαχείριση των άγριων ζώων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Δεν υπάρχει εμπειρία στην χώρα μας.

Αυτή έχει να κάνει και με τον τρόπο διαχείρισης και την ποιότητα ζωής των ζώων σε αιχμαλωσία. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο, στις υποδομές, αλλά και στο θέμα της εμπειρίας και του ελέγχου, για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η σύσταση της επιτροπής είναι ένα πρώτο θετικό βήμα».

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος ο Κωνσταντίνος Τραϊφόρος, τμηματάρχης στην Ειδική Γραμματεία Δασών και αρμόδιος για τα ζητήματα των ζωολογικών κήπων, λέει ότι «με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 98/2004, αλλά και Καλλικρατικό νόμο 3852/2010, η ευθύνη για την αδειοδότηση των ζωολογικών κήπων ανήκει στους δήμους, ενώ βάσει της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 86783/1375/2007 "περί καθορισμού του μη σημαντικού αριθμού των φυλασσόμενων αγρίων ζώων" προκύπτει ότι "ζωολογικοί κήποι" που δεν διαθέτουν τον ελάχιστο
απαραίτητο αριθμό και ποικιλία ζώων, θεωρούνται "εκθέσεις ζώων" και δεν νοούνται ως ζωολογικοί κήποι, οπότε διέπονται από διαφορετικό νομικό πλαίσιο».

Ο κ. Τραϊφόρος, τονίζει πως «πολύ σύντομα θα βγει κοινή υπουργική απόφαση (υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης) που θα καλεί όλους τους ζωολογικούς κήπους της χώρας μας να αδειοδοτηθούν ως "εκθέσεις ζώων", απόφαση που θα αποτελέσει τη λύση στο ασαφές νομικό πλαίσιο που υπάρχει μέχρι τώρα».

Από την πλευρά της η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Caroline Lesueur, τόνισε: «Το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα που συμμορφώνεται και πληροί τις προϋποθέσεις αυτές είναι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Κανένα από τα "υποτιθέμενα" άλλα ζωολογικά Πάρκα στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 2% των απαιτούμενων προδιαγραφών και προϋποθέσεων για να έχουν άδεια και ως εκ τούτου λειτουργούν παράνομα. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει πάνω από 2000 ζώα από περισσότερα από 400 είδη, περιλαμβανομένης της 3ης μεγαλύτερης συλλογής πουλιών στον κόσμο».

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είναι το μόνο Πάρκο στην Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (ΕΑΖΑ). «Τριακόσια ζωολογικά πάρκα πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές για να είναι μέλη της ΕΑΖΑ, επί συνόλου άνω των 1500 Ζωολογικών Πάρκων στην Ευρώπη», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Τα μέλη της EAZA ελέγχονται τακτικά για να διαπιστώνεται ότι τηρούνται οι κανόνες της, όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης των ζώων και την εν γένει διαχείριση τους».

Ο κτηνίατρος, Μάξιμος Πετρακάκης, εκτελών χρέη υπευθύνου στον Δημοτικό Ζωολογικό κήπο Θεσσαλονίκης, σημείωσε για το θέμα: «Το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές. Δεν ελεγχόμαστε από το υπουργείο, αλλά έχουμε όλες τις σχετικές άδειες εδώ και χρόνια από την διεύθυνση δασών, την διεύθυνση κτηνιατρικής, αλλά και την πρώην νομαρχία. Χρόνια τώρα κάνουμε κινήσεις, προκειμένου να φτιαχτεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τους ζωολογικούς κήπους».

Η μέχρι πρότινος υπεύθυνη του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Τρικάλων, Κατερίνα Παπαδούλη, δηλώνει πως «βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο ζωολογικός κήπος των Τρικάλων, υπάγεται στην κατηγορία "έκθεση ζώων", λόγω της μικρής ποικιλίας, αλλά και του συνολικού αριθμού ζώων που φιλοξενεί», καταδεικνύοντας πάρα ταύτα την ασάφεια στους νόμους που διέπουν την λειτουργία των ζωολογικών κήπων, πάρκων και συλλογών ζώων στην Ελλάδα.

Μέσα από την ανάδειξη του ζητήματος, ο «Αρκτούρος» επικοινωνεί το μήνυμα πως τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, «πετύχαμε, πρώτοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγάλο βήμα της απαγόρευσης λειτουργίας τσίρκο με κάθε είδους ζώα στη χώρα μας. Ο "Αρκτούρος" διεκδικεί την τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με εγκαταστάσεις Ζωολογικών Κήπων, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων, την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, τη δημιουργία μηχανισμού αδειοδότησης, ελέγχου και επιθεωρήσεων για τις εγκαταστάσεις όπου διαβιούν άγρια ζώων καθώς και την αλλαγή χρήσης για τους δημοτικούς ζωολογικούς κήπους σε Καταφύγια Κατασχεμένων Αιχμάλωτων Ζώων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...