Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Συρρικνώνονται οι πληθυσμοί των περισσότερων θαλάσσιων πτηνών

Οι πληθυσμοί σχεδόν των μισών θαλάσσιων πτηνών παρουσιάζουν ανησυχητική μείωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης της BirdLife international, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για την οικογένεια των άλμπατρος. Τα θαλασσοπούλια, κατά τους επιστήμονες, είναι πλέον τα κατεξοχήν απειλούμενα πτηνά.
Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Bird Conservation International, οι ορνιθολόγοι της οικολογικής οργάνωσης γράφουν ότι από τα 346 είδη θαλάσσιων πτηνών, οι πληθυσμοί του 47% παρουσιάζουν σημαντική συρρίκνωση, ενώ το 5% βρίσκονται στο χείλος του αφανισμού. Στην οικογένεια των άλμπατρος, με την απειλή της εξαφάνισης βρίσκονται αντιμέτωπα τα 17 από τα 22 είδη.
«Πρόκειται για βασικούς θηρευτές στα θαλάσσια οικοσυστήματά τους», λέει ο Τζον Κρόξολ, επικεφαλής του προγράμματος θαλάσσιων πτηνών της BirdLife International. «Το γεγονός ότι τόσα πολλά απειλούνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα έπρεπε να μας λέει κάτι για το πώς χρειάζεται να προστατεύουμε τις τοποθεσίες, όπου αναπαράγονται και βρίσκουν τροφή».
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στη θάλασσα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα θαλασσοπούλια είναι οι ψαράδες. Η εντατική εμπορική αλιεία, με στόχο να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη επιθυμία των ανθρώπων για ψάρι, έχει ήδη καταστρέψει το εν δέκατο των εκτάσεων, όπου τα πτηνά έβρισκαν τροφή. Επιπλέον, κινδυνεύουν να πιαστούν και αυτά στα δίχτυα των ψαράδων, κάτι που αποτελεί την κύρια απειλή για 40 είδη πτηνών.
Τα θαλασσοπούλια ωστόσο δεν κινδυνεύουν μόνο στη θάλασσα. Σύμφωνα με την έκθεση, ατμοσφαιρική ρύπανση, κλιματική αλλαγή, ακραία καιρικά φαινόμενα, κυνήγι και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες επιτείνουν το πρόβλημα για δεκάδες είδη. Σε απομονωμένα νησιά, χοίροι, αρουραίοι, γάτες και άλλα είδη - «εισβολείς» απειλούν τις αποικίες 73 ειδών πτηνών, καταστρέφοντας τις φωλιές τους ή ακόμη και τρώγοντας τα μικρά τους.
Πέρυσι, στο πλαίσιο προγράμματος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Προστασίας των Πτηνών, ελικόπτερα καθοδηγούμενα από GPS έριξαν δηλητηριώδεις ταμπλέτες στην ακατοίκητη Νήσο Χέντερσον του Νοτίου Ειρηνικού, όπου ζει και αναπαράγεται ένα μοναδικό στον κόσμο είδος θαλασσοβάτη, το οποίο απειλείται από αρουραίους - εισβολείς.
«Χωρίς τέτοια προγράμματα, αυτά τα θαλασσοπούλια θα είχαν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής», λέει ο Γκρέιμ Ματζ από την Εταιρεία. «Στη Νήσο Χέντερσον, οι αρουραίοι έσπρωχναν τα πτηνά προς τον αφανισμό». Μελέτες πραγματοποιούνται επίσης με στόχο να διαπιστωθεί πόσο εφικτή είναι η απομάκρυνση εισβολέων και από άλλα νησιά, όπου ζουν απειλούμενα θαλασσοπούλια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...