Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Άγνωστος σκότωσε έγκυο λύκαινα στην Κοζάνη

Gray wolf (Canis lupus).Image via WikipediaΣκοτωμένος λύκος βρέθηκε στις 8 Απριλίου στην Εορδαία Κοζάνης. Πρόκειται για μια άτυχη λύκαινα 4 ή 5 ετών που κυοφορούσε. Ο δράστης, αφού την πυροβόλησε, έδεσε το πόδι της και την έσυρε ως τη θέση Λιβάδι.

Είναι ο δεύτερος νεκρός λύκος για το 2011, ενώ για το 2010 έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά νεκρών λύκων από ανθρωπογενή αίτια.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε από θηροφύλακα της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας–Θράκης, που είχε εντοπίσει νωρίτερα το νεκρό ζώο σε κτηνοτροφική μονάδα και το μετέφερε στη συνέχεια για νεκροψία στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων στον Αετό Φλώρινας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για παράνομη θανάτωση και κακοποίηση. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποδοκίμασε το περιστατικό τονίζοντας πως εντείνει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού «για να τελειώσει κάποτε το παράλογο μίσος για το λύκο, τον πιο παρεξηγημένο κυνηγό της ελληνικής φύσης».

Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της Ε.Ε. Στην Ελλάδα έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.

Δέκα λύκους, πρώην αιχμάλωτους από ιδιώτες, που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση, φιλοξενεί το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...