Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Κάθε χρόνο και νέο σουξέ!

Κάθε χρόνο και νέο σουξέ!
Όλες οι αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες ή αλλιώς «καμπουροφάλαινες» που ζουν στους ωκεανούς, υιοθετούν ακριβώς το ίδιο ρεπερτόριο τραγουδιών που αλλάζει κάθε χρόνο και οι νέες... διασκευές διαδίδονται ταχύτατα από τα δυτικά προς τ' ανατολικά!
Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Το νέο τραγούδι εμφανίζεται αρχικά στις μεγάπτερες φάλαινες στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Στη συνέχεια η μελωδία διαδίδεται προς τα ανατολικά, σε άλλα κοπάδια φαλαινών, μέχρι και τη γαλλική Πολυνησία, εξήγησε η Έλεν Γκάρλαντ από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
«Παρατηρήσαμε μια πολιτισμική αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα. Πολλά τραγούδια διαδίδονται κατ' αυτόν τον τρόπο από κοπάδι σε κοπάδι, οδηγώντας τα αρσενικά κήτη να αλλάζουν τη γκάμα τους και να τραγουδούν την πιο πρόσφατη επιτυχία», είπε.
Μόλις ακουστεί το καινούριο τραγούδι όλα τα αρσενικά φαίνεται να αλλάζουν ταχύτατα σκοπό. Ολοένα και περισσότερα μαθαίνουν τη νέα μελωδία κατά την εποχή του ζευγαρώματος, μέχρι που τελικά ο νέος σκοπός επικρατεί πλήρως. Τις περισσότερες φορές πάντως το νέο τραγούδι περιλαμβάνει κάποια στοιχεία της «επιτυχίας» της προηγούμενης χρονιάς.
«Είναι σαν να ανακατέψουμε ένα παλιό τραγούδι των Μπιτλς με μια μελωδία των U2», είπε η Γκάρλαντ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες φορές οι φάλαινες αλλάζουν εντελώς μελωδία και τραγουδούν κάτι καινούριο.
Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα που να εξηγεί γιατί το τραγούδι διαδίδεται από το δυτικά προς τα ανατολικά. Δεν γνωρίζουν επίσης αν οι αρσενικές μεγάπτερες τραγουδούν για να προσελκύσουν τις θηλυκές ή για να αποθαρρύνουν αντίπαλα αρσενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...