Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Νεκρό αρκουδάκι ενός έτους σε τροχαίο

Μία νεαρή θηλυκή αρκούδα ενός έτους νεκρή στο δεύτερο τροχαίο ατύχημα για το 2013 και το 17ο για την περίοδο 2009 - 2013 στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, "Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή", στο ύψος του κόμβου της Κορομηλιάς στον κλάδο προς Κοζάνη.

Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιηθήκαν από την Τροχαία Καστοριάς και έσπευσαν στην περιοχή, ενώ η μικρή αρκούδα βάρους περίπου 70 κιλών, ήταν ακόμα ζωντανή.

Το άτυχο ζώο ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένο, αφού σύμφωνα με την κτηνίατρο της Ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ανέπνεε με μεγάλη δυσκολία, είχε πολλαπλά κατάγματα στο πίσω δεξί της πόδι και στη λεκάνη.

Οι προσπάθειες διάσωσης της αρκούδας δυστυχώς δεν απέδωσαν, αφού κατέληξε αμέσως μετά την αναισθητοποίησή της. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διερχόμενων οδηγών, στο σημείο του ατυχήματος εντοπίστηκε και η μαμά αρκούδα με ένα ακόμα μικρό αρκουδάκι.

Σήμερα νωρίς το πρωί διενεργήθηκε νεκροψία από το Δασαρχείο Καστοριάς και τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες επιβεβαιώνοντας τα συντριπτικά κατάγματα του ζώου το οποίο είχε υποστεί και ρήξη σπλήνας και πνευμόνων.

Τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες δεν έχουν τέλος. Από το 2009, μόνο στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, στο τμήμα "Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής", έχουν σημειωθεί 17 περιστατικά τροχαίων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες.

Οι υπεύθυνοι βέβαια δε φαίνεται να δίνουν τη δέουσα σημασία, ούτε για τις απώλειες στον πληθυσμό ενός απόλυτα προστατευόμενου είδους, όπως είναι η αρκούδα, αλλά ούτε και για τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τους ίδιους τους οδηγούς.

Από τον Απρίλιο του 2010, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και εκπροσώπους της "Εγνατία Οδός Α.Ε." και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η νέα τότε ηγεσία του Υπουργείου είχε δεσμευτεί για τη λήψη μίας σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2012, και πάλι μετά από παρεμβάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λάβαμε για μία ακόμα φορά τη γραπτή διαβεβαίωση, η οποία επαναλήφθηκε το φθινόπωρο του 2012, για τοποθέτηση νέας υπερενισχυμένης περίφραξης στον κάθετο άξονα "Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής".

Σήμερα ο δρόμος είναι ακόμα επικίνδυνος και οι εργασίες εγκατάστασης του φράχτη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη (όπως θα όφειλαν), παρατείνοντας έτσι την περίοδο κινδύνου πρόκλησης και νέων τροχαίων ατυχημάτων που παραμένει πολύ αυξημένος.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, ενώ ζητούν για πολλοστή φορά από τους αρμόδιους φορείς και την ΕΟΑΕ την επίσπευση της τοποθέτησης της νέας περίφραξης, την εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ειδικά τις ώρες που έχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων, αλλά και την επανάληψη διανομής ειδικών φυλλαδίων στους πλησιέστερους σταθμούς διοδίων από την "Εγνατία Οδός Α.Ε.", προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι κινούνται σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...