Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Υγρός τάφος και για χελώνες Καρέτα-Καρέτα ο Αμβρακικός

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για τον πολύπαθο Αμβρακικό Κόλπο. Μετά τα νεκρά σπάνια πουλιά και τα ψάρια, οι κάτοικοι και κυρίως οι Φορείς της περιοχής καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν το ανησυχητικό φαινόμενο των νεκρών χελωνών Καρέτα - Καρέτα.
Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 20 τέτοιες χελώνες (!), ενώ όπως έγινε γνωστό χθες, ακόμη μια βρέθηκε βαριά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράψει ο Δημήτρης Μπαρέλος, Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, το πρωί τις Δευτέρας, στο καθιερωμένο δρομολόγιο της Φύλαξης του Πάρκου Αμβρακικού εντοπίστηκε η χελώνα, που ήταν τραυματισμένη στο κεφάλι. Αφού τοποθετήθηκε σε φορείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ…
Η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον! Είναι λοιπόν παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη, πρωτίστως οι αλιείς να προστατεύσουν τις χελώνες, είτε με το να τις απελευθερώνουν από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων χελωνών και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.«Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία» σημειώνουν κάτοικοι της Ηπείρου, που βλέπουν ημέρα με την ημέρα τον Αμβρακικό να αργοπεθαίνει και την Πολιτεία να αδιαφορεί. «Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι Φορείς της περιοχής, πρέπει να υπάρξει πιο έντονο ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία».

ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ…
Ας σημειωθεί, ότι στον Αμβρακικό υπάρχουν ακόμη πολλά σπάνια είδη, όπως τα ρινοδέλφινα. Όσο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, αυτές μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας μέσα στον Κόλπο, ενώ ακόμη διατηρούν κάποια σημαντικά πεδία από τα οποία τρέφονται και, όπως σημειώνει ο Φορέας, είναι κρίσιμο να διατηρηθούν.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...