Προχωρεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Πρότυπο Κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών (γύπας ο πυρόχρους) στο φυσικό τους περιβάλλον, που κατασκευάζεται στο δάσος του Ρούβα στον δήμο Γόρτυνας Ηράκλειου.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδας -Κύπρου 2007-2013», με τίτλο «Κατασκευή υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης - επανένταξης γυπών στην περιοχή του Ψηλορείτη» με προϋπολογισμό 125.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα, σύμφωνα με τον δήμο Γόρτυνας, η κατασκευή κλωβού σύλληψης και αποκατάστασης, εμβαδού 192 τ.μ. στην περιοχή Σελιά, η κατασκευή ταΐστρας αρπακτικών στον Ψηλορείτη στη θέση «Αμπελάκι». Παράλληλα, κατασκευάστηκε και παρατηρητήριο.
Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών, εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, τονίζοντας πως ένα ακόμη έργο είναι έτοιμο να παραδοθεί και να συμβάλει στην προστασία της ορεινής περιοχής του Ρούβα και συνάμα στη διαιώνισης των γυπαετών της Κρήτης αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού φυσιολάτρεις.
Ο πληθυσμός του «Γύπα πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα με τα περισσότερα να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο. Ο «Γύπας ο πυρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό. Το μήκος του αγγίζει το 1 μέτρο ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα.
Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες.
Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια. Η θνησιμότητα του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%. Με την κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη και στο δήμο Γόρτυνας, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σύλληψης νεοσσών από τον άγριο πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε την άποψή σας!