Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ;

Caracal (Caracal caracal); Zoopark in Zájezd, ...Image via Wikipedia
Συμπεράσματα  σοκ από έκθεση διεθνών οργανώσεων.
Ερώτηση των Οικολόγων  Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν δημοσιοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα συμπεράσματα-σοκ διεθνούς έκθεσης για τους ελληνικούς ζωολογικούς κήπους.
Η έκθεση συντάχθηκε από το Born Free Foundation για λογαριασμό του ευρωπαϊκού δικτύου ζωοφιλικών οργανώσεων ENDCAP ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης:
  • Οι απαιτήσεις της Οδηγίας 1999/22 για τους ζωολογικούς κήπους παραβιάζονται συστηματικά και είναι αμφίβολο αν έχουν ενσωματωθεί επαρκώς στην ελληνική νομοθεσία.
  • 14 από τους 15 ελληνικούς ζωολογικούς κήπους λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια.
  • 3 στους 4 ζωολογικούς κήπους παραβιάζουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για συμβολή σε δραστηριότητες προστασίας της βιοποικιλότητας, όπως επιστημονική έρευνα ή προγράμματα στη φύση. 
  • Τα μέτρα προστασίας των επισκεπτών από κινδύνους τραυματισμού ή μετάδοση ασθενειών από τα ζώα, είναι ελλιπέστατα.
  • Πολλοί από τους περιφραγμένους χώρους είναι ανθυγιεινοί και παραβιάζουν τις απαιτήσεις για  διαφύλαξη της υγείας των ζώων και για ανεκτές συνθήκες διαβίωσής τους.
  • Καμιά προσπάθεια δε γίνεται να εμπλουτιστούν οι χώροι με στοιχεία που να παραπέμπουν στο περιβάλλον όπου κανονικά ζουν τα ζώα, στοιχείο σημαντικό τόσο για  την ψυχική τους υγεία όσο και για τις προβαλλόμενες ως εκπαιδευτικές λειτουργίες.    
Στη γραπτή ερώτηση  του Μ. Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν τα συμπεράσματα της Έκθεσης, με το ερώτημα κατά πόσο έχει ενσωματωθεί ορθά και εφαρμόζεται επαρκώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ζωολογικούς κήπους και αν οι ζωολογικοί κήποι που αναφέρονται στη μελέτη έχουν γίνει αποδέκτες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
«Στα  θέματα των ζωολογικών κήπων, η τήρηση της  ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η αιχμαλωσία ζώων και η αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, δύσκολα μπορεί να είναι χωρίς καθόλου προβληματικές όψεις. Προκαλεί, όμως, σοβαρότατη ανησυχία η διαπίστωση ότι στους ζωολογικούς κήπους της Ελλάδας του 2011, πρακτικά δεν υπάρχει καθόλου κρατική εποπτεία και δεν προστατεύονται ούτε οι άνθρωποι ούτε τα ζώα. Η πρακτική του υπουργείου να κλείνει τα αυτιά του στις προτάσεις και τις καταγγελίες των ζωοφιλικών οργανώσεων, εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Επιδιώκουμε να ενισχυθούν οι πιέσεις για στοιχειώδη νομιμότητα και βιώσιμους όρους λειτουργίας».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...