Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη λειτουργία Δελφινάριου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η συνεχιζόμενη λειτουργία Δελφινάριου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ενάντια στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ζώα σε συνθήκες που παραβιάζουν τις φυσικές τους ανάγκες.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχοντας εξ' αρχής δηλώσει την αντίθεσή τους στην αιχμαλωσία των δελφινιών και στη λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης, υπέβαλλαν καταγγελία προς τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας την παρέμβασή του για τήρηση του νόμου και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι τα δελφίνια έχουν εισαχθεί στη χώρα παράνομα, η αρμόδια Ελληνική Επιστημονική Αρχή CITESέχει αποφανθεί ότι τα πιστοποιητικά διακίνησης των τεσσάρων δελφινιών δεν έχουν ισχύ σύμφωνα με το Κοινοτικό και Εθνικό Δίκαιο, η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής όπου φυλάσσονται τα δελφίνια αλλά και των λυόμενων κερκίδων όπου οι θεατές (μικρά παιδιά στη μεγάλη πλειοψηφία) παρακολουθούν την παράσταση των δελφινιών είναι αυθαίρετη, ενώ δεν υπάρχουν ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας.

Παράλληλα έχουν ήδη απευθυνθεί και στο Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας την αμφίβολη εκπαιδευτική ωφέλεια της παρακολούθησης ζώων σε αιχμαλωσία. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να αποφανθούν σχετικά με την ασφάλεια των κατασκευών, ζήτησαν την απαγόρευση των επισκέψεων μαθητών στις παραστάσεις για τους αναμφισβήτητους λόγους ασφάλειας των θεατών.

Ήδη έχει διαπιστωθεί σειρά παρανομιών και έχει εκδοθεί σύσταση συμμόρφωσης από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής για παύση λειτουργίας του Δελφινάριου, καθώς και απόφαση κατάσχεσης των δελφινιών.

Όμως οι παραστάσεις όχι μόνο συνεχίζονται αλλά προστίθενται και νέα δελφίνια. Η γνωστή δυσλειτουργία της γραφειοκρατίας καθώς και νομικά κενά επιτρέπουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση να προσφέρει θεάματα τσίρκο με δελφίνια στο ρόλο των καλλιτεχνών, διαιωνίζοντας την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση των ζώων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην παραμείνουν στα χαρτιά. Καλούμε επίσης το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των δελφινιών στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...