Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

«Ο σκύλος κανονίζει τις διακοπές μου!»

Η ώρα των διακοπών έφτασε. Πέρα από τις συνήθεις προετοιμασίες που απαιτούνται, κάποιοι από τους συμπολίτες μας έχουν να αποφασίσουν για το τι θα κάνουν με τον κατοικίδιό τους. «Για μένα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα,παίρνω πάντα μαζί μου τον σκύλο στις διακοπές,πιστεύω ότι είναι καλό για το ζώο να είναι κοντά σε ανθρώπους που το αγαπούν» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Ζωοφιλικής Οργάνωσης Χανίων. Χρειάζεται βέβαια λίγο επιπλέον ψάξιμο, όμως πλέον σχεδόν σε όλα τα τουριστικά θέρετρα υπάρχουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για σκυλιά. Αλλωστε, όπως τονίζει η κυρία Μπομπολάκη,«ο πραγματικός ζωόφιλος, στους οποίους πιστεύω ότι ανήκει μόνο το 20% όσων έχουν ζώα, επιλέγει χρόνο και τόπο διακοπών με γνώμονα τι είναι καλό για το ζώο του. Δεν θα πάει σε ένα πολυσύχναστο μέρος,με οργανωμένες πλαζ, όπου ο σκύλος δεν γίνεται εύκολα αποδεκτός ».

Για ορισμένους βέβαια οι...

απόψεις του σκύλου για τον παραθερισμό δεν συμπίπτουν πάντα με εκείνες του αφεντικού του. «Η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να εκνευρίσει τον σκύλο, αφήστε που για τα ζώαφαινόμενα όπως ο καύσωνας είναι πολύ πιο επίπονα απ΄ ό,τι για τους ανθρώπους. Προσωπικά αν έπρεπε να λείψω για κάποιες ημέρες θα επέλεγα κάποιο καταφύγιο, το οποίο θα έχω επιλέξει προσεκτικά. Και βέβαια μιλάμε για απουσία λίγων μόνο ημερών. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε κάτοχος κατοικιδίου ότι το ζώο δεν είναι μόνο συντροφιά, αλλά και ευθύνη» επισημαίνει η κυρία Ευμορφία Ευαγγελίδου που φιλοξενεί ολόκληρη... σκυλοοικογένεια στο σπίτι της.

Πανσιόν
Η κυρία Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Ζωοφιλικής Οργάνωσης Χανίων, λέει: «Παίρνω πάντα μαζί μου τον σκύλο στις διακοπές»
Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες προτιμούν να εμπιστευθούν κάποια πανσιόν για τη φύλαξη του αγαπημένου τους κατοικιδίου. Παρά την οικονομική δυσπραγία, οι πανσιόν σκύλων κάνουν χρυσές δουλειές. «Για τον κόσμο που πάει διακοπές για να ξεκουραστεί είναι δύσκολο να βγάζει κάθε μέρα βόλτα τον σκύλο του.Επίσης σκεφτείτε πόσο άσχημα μπορεί να νιώθει ο σκύλος όταν τον παρατάμε μόνο του στο ξενοδοχείο και βγαίνουμε έξω για ποτό. Τον προηγούμενο μήνα κάποιοι φίλοι μου έστειλαν τα δύο σκυλιά τους με καράβι από την Πάρο, αφού τα ζώα διαμαρτύρονταν συνεχώς» επισημαίνει ο ιδιοκτήτης πανσιόν κ. ΛάζαροςΚασαπιάν. Σημαντικό πάντως, προτού αποφασίσουμε να αφήσουμε τον τετράποδο φίλο μας σε ξένα χέρια, είναι να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα αγοράς. «Ξεφυτρώνουν κάθε μέρα καινούργιες πανσιόν, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια. Εμείς που έχουμε άδεια τηρούμε προδιαγρα 
Ο ιδιοκτήτης πανσιόν για κατοικίδια κ. Λάζαρος Κασαπιάν λέει: «Τηρούμε τις προδιαγραφές, υπάρχει κτηνίατρος»
φές, όπως είναι η παρουσία κτηνιάτρου » επισημαίνει.

Μοιραία ζέστη

Ολοι οι συνομιλητές μας παραδέχονται ότι η χώρα μας έχει κάνει προόδους στην αντιμετώπιση των κατοικιδίων. Δυστυχώς όμως κάποια σημάδια τριτοκοσμικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα κάνουν ακόμη την εμφάνισή τους. « Τον προηγούμενο μήνα τρεις σκύλοι πέθαναν από την υπερβολική ζέστη στον χώρο τωναποσκευών του ΚΤΕΛ,στην Αθήνα. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζουμε τα ζώα σαν να είναι αντικείμενα» τονίζει οργισμένη η κυρία Μπομπολάκη. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. « Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο κλεισμένο στο αυτοκίνητο, ακόμη και αν πιστεύουμε ότι θα λείψουμε πέντε λεπτά. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για το ζώο» καταλήγει.

Για χιλιάδες σκύλους η περίοδος των ανθρώπινων διακοπών σημαίνει και απώλεια μόνιμης στέγης. « Οι λόγοι σχετίζονται με την οικονομική δυσπραγία, η συντήρηση σκύλου είναι ακριβή υπόθεση, επίσης υπάρχουν ασυνείδητοι που εγκαταλείπουν το ζώο τους όταν φεύγουν για διακοπές » λέει η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Οργανώσεων κυρία Ιωάννα Γκαραγκούνη. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το πρόβλημα στην πρωτεύουσα. « Κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περίπου 400 σκυλιά μόνο στην Αθήνα » μας λέει ο αντιδήμαρχος, Περιβάλλοντος κ. Γ. Δημόπουλος. « Οποιος επιθυμεί να αποκτήσει σκυλί, αντί να αγοράσει ένα από pet shop, θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα από τα αδέσποτα που υπάρχουν στον Δήμο της Αθήνας » καταλήγει. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=310907&dt=29/07/2010#ixzz0v5aQm5XM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...