Τα θαλασσοπούλια συχνά κατευθύνουν τους ψαράδες σε παραγωγικά αλιευτικά πεδία και σε «αντάλλαγμα» επωφελούνται από τις δραστηριότητες των ψαράδων για να βρουν εύκολη τροφή. Θα έλεγε κανείς ότι η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Όμως, δεν συμβαίνει αυτό, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο τα πουλιά να παγιδευτούν στα αλιευτικά εργαλεία με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τον θάνατό τους.
Σύμφωνα με την οργάνωση BirdLife International, μόνο στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα αλιευτικά εργαλεία έχουν σκοτώσει 2 εκατομμύρια θαλασσοπούλια μέσα στην τελευταία δεκαετία, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα θαλασσοπούλια που έχουν βρει το θάνατο από όλα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί με δεξαμενόπλοια στην Ευρώπη, με πρώτο αυτό του τάνκερ «Torrey Canyon» το 1967, κατά το οποίο 80.000 τόνοι αργού πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα.
Σχέδιο δράσης
Σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό των παρεμπιπτόντων αυτών αλιευμάτων θαλάσσιων πτηνών μέσω της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ θαλάσσιων πτηνών και αλιευτικών εργαλείων. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ωφελήσει τόσο τους ψαράδες όσο και τα θαλασσοπούλια, καθώς αναμένεται να περιστείλει, ή ακόμη και να εξαλείψει, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλιείας και παράλληλα να ελαφρύνει τον αντίκτυπο των θαλάσσιων πτηνών στην παραγωγικότητα και κερδοφορία των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Σαν ένα πρώτο βήμα για τη χάραξη του σχεδίου δράσης η Επιτροπή ζήτησε από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) να της υποβάλει μία γενική αξιολόγηση της κατάστασης στα ύδατα της Ε.Ε., εντοπίζοντας τις κύριες περιοχές όπου εμφανίζεται το πρόβλημα, καθώς και τα βασικά είδη αλιείας που ευθύνονται για τη θνησιμότητα των θαλάσσιων πτηνών. Σε πρώτη φάση η Επιτροπή προτίθεται να ξεκινήσει με τις πιο προβληματικές περιοχές στις οποίες διεξάγεται αλιεία με παραγάδια και απλάδια δίχτυα. Οι περιοχές αυτές είναι η Μεσόγειος, η Βόρεια Θάλασσα και η Βαλτική, καθώς και τα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας. Για παράδειγμα, στη Μεσόγειο το είδος «Αρτέμης» είναι ένα από εκείνα που παγιδεύονται συχνά από παραγάδια, ενώ απειλούμενα είδη όπως ο «Μύχος των Βαλεαρίδων» και ο «Μύχος του Γιελκουάν» πλήττονται, επίσης, από τις αλιευτικές δραστηριότητες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη διεξοδική έρευνα στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα, προκύπτει ότι τα απλάδια δίχτυα συνιστούν σημαντική απειλή για τα καταδυόμενα θαλάσσια πτηνά (όπως είναι οι μύχοι, οι κορμοράνοι, ο θαλασσοκόρακας, τα ελόβια πτηνά, οι θαλάσσιες πάπιες και τα κολυμβιδοειδή).
Η εμπειρία που αποκομίσθηκε από την εργασία αυτή, η αξιολόγηση της ICES και η ολοένα μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος εν γένει αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι βοηθοί για την Επιτροπή στην προσπάθεια της διατύπωσης μιας πρακτικά εφαρμόσιμης πρότασης για σχέδιο δράσης. Εντούτοις, η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο θα μπορούσε να εμπλουτιστεί περαιτέρω με την εμπειρογνωσία και τις εισηγήσεις των εμπλεκόμενων παραγόντων. Για τον σκοπό αυτό δρομολογεί δημόσια διαβούλευση (http://ec.europa.eu/fisheries/partners/consultations/seabirds/index_en.htm) ώστε να γνωρίσει τις απόψεις τους. Θα τους ζητηθεί να διατυπώσουν τα σχόλιά τους σχετικά με σειρά δυνητικών τομέων δράσης τους οποίους έχει εντοπίσει η Επιτροπή και να υποβάλουν ιδέες για άλλα μέτρα τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να περιληφθούν στην πρόταση.
Παράλληλα με τη διαβούλευση θα εκπονηθεί μελέτη ώστε να διατυπωθούν συστάσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και να διερευνηθεί ο οικονομικός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος των μέτρων μείωσης των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων. Τα αποτελέσματα τόσο της διαβούλευσης όσο και της μελέτης θα συνεκτιμηθούν στο σχέδιο δράσης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί το επόμενο έτος.
Στη Μεσόγειο το είδος «Αρτέμης» είναι ένα από εκείνα που παγιδεύονται συχνά από παραγάδια, ενώ απειλούμενα είδη όπως ο «Μύχος των Βαλεαρίδων» και ο «Μύχος του Γιελκουάν» πλήττονται, επίσης, από τις αλιευτικές δραστηριότητες
Ελληνοτουρκική συνεργασία για τα πουλιά του Αιγαίου Οι δύο γείτονες εταίροι της BirdLife International, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Τουρκική Doga Dernegi, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το πρώτο κοινό πρόγραμμα τακτικών καταγραφών των θαλασσοπουλιών κατά μήκος της βασικής μεταναστευτικής τους διαδρομής από τον Βόσπορο προς το Αιγαίο. Οι καταγραφές αφορούν κυρίως το Μύχο, ένα θαλασσοπούλι ενδημικό της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, που αναπαράγεται στις πολύτιμες για τη διατήρηση της μεσογειακής βιοποικιλότητας ακατοίκητες νησίδες της Μεσογείου και διαχειμάζει στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα. Μεγάλοι αριθμοί Μύχων μετακινούνται στις αρχές της άνοιξης από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο, μέσω των Στενών του Βοσπόρου για να φτάσουν στους τόπους αναπαραγωγής. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα πουλιά το φθινόπωρο από τη Μεσόγειο προς τους πλούσιους ψαρότοπους της Μαύρης Θάλασσας. Η εξασφάλιση της προστασίας των περιοχών διέλευσης των πληθυσμών αυτών θεωρείται μεγάλης σημασίας για την προστασία τους. Μετά από διεθνή συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη, άρχισαν οι καταγραφές και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού έχουν καταγραφεί διελεύσεις έως και 25.000 Μύχων ημερησίως από τον Βόσπορο, καθώς και έως 14.000 ατόμων ημερησίως δυτικά της Λέσβου, αριθμοί που αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη σημασία των θέσεων αυτών για τη μετανάστευση του Μύχου. Ο Μύχος είναι απειλούμενο είδος που κατατάσσεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στην κατηγορία των «Σχεδόν Κινδυνευόντων Ειδών».
Προς το Blog σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com
www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.