Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Ειδικός χώρος φιλοξενίας και σίτισης αδέσποτων ζώων» δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Προς α) κ. Κυρίζογλου Λάζαρο,
Δήμαρχο Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.
β) κ. Κουσίδη Γεώργιο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.
Κοινοποίηση...

α) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων
Τμήμα ΚΑΦΕ κ. Δηλέ.
β) Δ/ση Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης
γ) Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Αμπελοκήπων.
Αξιότιμοι Κύριοι,
Τα σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία), έχουμε λάβει καταγγελίες από φιλόζωους συμπολίτες σας και διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό, σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που επικρατούν στον αποκαλούμενο, βάση του δελτίου τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία σας στις 31/12/2012, «ειδικό χώρο φιλοξενίας και σίτισης αδέσποτων ζώων» του Δήμου σας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας διαβιεί στον χώρο κάποιος αριθμός σκύλων, ενήλικα και κουτάβια, σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο και εχθρικό προς τα ζώα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδης υποδομές. Αν και η παραμονή των ζώων στο μέρος αυτό μετράει μόλις πέντε μήνες, έχει κοστίσει την ζωή ήδη σε έξι ζώα, εκ των οποίων τα τρία κατασπαράχτηκαν από τα υπόλοιπα, άλλα τρία πνίγηκαν σε φρεάτια παγίδες, μάλιστα το κουφάρι του ενός ζώου ξεβράστηκε μετά από 2 μήνες από φρεάτιο εντός του καταφυγίου, όταν εργάτες του Δήμου σας είχαν πάει, μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εθελοντών της φιλοζωικής και την δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, για να επισκευάσουν την βλάβη, εξ αιτίας της οποίας το καταφύγιο παρέμεινε πλημμυρισμένο για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, άλλα δύο σκυλιά αγνοούνται, για τα οποία εικάζεται ότι έχουν βρει φρικτό θάνατο στο φρεάτιο, όπως και τα υπόλοιπα.

Τα σκυλιά τα οποία έχουν απομείνει, φιλοξενούνται σε έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο και αντίθετο προς τους κανόνες ευζωίας τους για τους εξής λόγους:

Δεν υπάρχουν κατάλληλα χωρίσματα, με τραγικό αποτέλεσμα τα ζώα να αλληλοσπαράσσονται, ζουν μόνιμα περιορισμένα σε ένα μικρό περιφραγμένο χώρο με τισμεντένιο δάπεδο που δεν μπορεί να απολυμανθεί ορθώς, με συνέπεια το ακάθαρτο νερό να παραμένει στο χώρο διαμονής των ζώων και να υπάρχει διασπορά μολύνσεων, πίνουν νερό από τα βρώμικα νερά σπασμένων σωλήνων, υπάρχουν στο σημείο υλικά επιβλαβή και επικίνδυνα για τα ζώα, όταν βρέχει πολύ ο χώρος πλημμυρίζει, κάποια ζώα ζουν σε κλειστούς ανήλιους και μουχλιασμένους χώρους, δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης ασθενών ζώων και ήδη, επειδή διαβιούν όλα μαζί, έχουν εκδηλωθεί δερματοπάθειες σε ορισμένα ζώα, οι οποίες μεταδίδονται σταδιακά και σε άλλα. Κοινώς, οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον χώρο είναι ακατάλληλες και τα ζώα επιβιώνουν στον χώρο αποκλειστικά και μόνο χάρη στους εθελοντές που έχουν επωμιστεί την καθημερινή φροντίδα τους.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η καταγγελία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για την ακαταλληλότητα του χώρου, σας ώθησε να συναινέσετε, ώστε να ξεκινήσετε κάποιες βελτιωτικές εργασίες, οι οποίες έπαυσαν ευθύς μετά την επίσκεψη των αρμοδίων. Σε εκπρόσωπό μας που επισκέφθηκε τον χώρο δηλώσατε ότι θα προβείτε σε βελτιώσεις, αν και όποτε τροποποιηθούν οι σχετικοί με τα ενδιαιτήματα νόμοι, που σημαίνει ότι μέχρι τότε και επ΄ αόριστον τα ζώα θα εξακολουθούν να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον “ειδικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων” αντιτίθενται στον νόμο που ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ευζωία τους.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει στον Δήμο σας κάποιο πρόγραμμα στειρώσεων, το οποίο υλοποιείται χάρη στους εθελοντές, αλλά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν τα φιλοξενούμενα ζώα έχουν την δέουσα κτηνιατρική φροντίδα, υπό την έννοια αν διαθέτετε πόρους για φάρμακα, τροφές, προστατευτικές αμπούλες και κολάρα για τσιμπήματα εντόμων (ύπαρξη έλους σε κοντινή απόσταση) .

Επίσης, δεν έχετε ορίσει την 5μελή επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 9 περ. 12 ν. 4039/2012).

Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος του Δήμου που έχει την ευθύνη λειτουργίας του εν χώρου.

Επειδή τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Σας καλούμε να συστήσετε άμεσα την προβλεπόμενη υποχρεωτικά από τον νόμο 5μελή Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, στην οποία συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι των τοπικών φιλοζωικών συλλόγων.

Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε άμεσα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον συγκεκριμένο χώρο.

Διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου σας και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.

Παρακαλούμε επίσης όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Με τιμή
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πρόεδρος
Νατάσα Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...