Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Γυπαετός αποπροσανατολισμένος περπατούσε στην Εθνική Οδό Χανίων Ρεθύμνου

Ένας Γυπαετός μήκους ενός μέτρου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής να περπατάει πάνω στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου - Χανίων, στην περιοχή Πετρέ Γερανίου... ενώ έκπληκτοι οι οδηγοί έκαναν "μανούβρες" για να αποφύγουν τον απρόσμενο επισκέπτη της ασφάλτου.

Ο γυπαετός βρέθηκε από περίοικους εντελώς αποπροσανατολισμένος, χωρίς να μπορεί να πετάξει ενώ σύντομα θα παραληφθεί από άτομα της φιλοζωικής εταιρείας που θα τον περιθάλψουν.

Το περιστατικό αυτό μαρτυρά ότι και η φύση είναι σε κρίση, ενώ το είδος αυτό του γυπαετού είναι ένα σπάνιο είδος που υπάρχει μόνο στην Κρήτη.

Ο γυπαετός κινδυνεύει με εξαφάνιση

Ο Γυπαετός έχει καταχωρηθεί ως κινδυνεύων είδος στην Ελλάδα και απειλείται με εξαφάνιση πανευρωπαϊκά, ενώ ο πληθυσμός του στην χώρα μας αριθμεί 6 ζευγάρια, τα οποία βρίσκονται όλα στη Κρήτη και είναι τα μόνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, για πρώτη φορά μετά απο 22 χρόνια καταγράφηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα Γυπαετών στα Αστερούσια Όρη.

Ο νεοσσός μαρκαρίστηκε στην φωλιά απο ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με την βοήθεια μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας/Τμήμα Κρήτης και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «ΦΟΙΝΙΞ» και αναμένεται να πτερωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το 2011 αναμένεται να πτερωθούν στο νησί 4 νεοσσοί, παραγωγικότητα που αποτελεί και παγκόσμια πρωτιά αφού πρόκειται για μοναδικό νούμερο σε νησιωτικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...