Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Υπό παρακολούθηση δύο καφέ Αρκούδες στην Πίνδο

Ursus arctos middendorffi /kodiak bear/ KodiakbärImage via WikipediaΠαγιδεύτηκαν για το... καλό τους. Δύο θηλυκές αρκούδες έπεσαν προ ημερών στις παγίδες από μέλι, που είχαν στήσει οι επιστήμονες της «Καλλιστώ» στις περιοχές του Πολυάνεμου και του Χιλιόδεντρου στην Καστοριά. 

Ο συναγερμός χτύπησε και οι κτηνίατροι της ομάδας ανέλαβαν δράση. Τα ζώα αναισθητοποιήθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω τους δορυφορικά ραδιοκολάρα, τα οποία επιτρέπουν με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης του κάθε ζώου, στέλνοντας SMS μέσω Internet, σχεδόν κάθε μία ώρα.

Η μία αρκούδα, ηλικίας 6 -7 ετών και βάρους 91 κιλών, ονομάστηκε Οινόη. Η δεύτερη, η Σαβίνα, όπως ονομάστηκε από την ομάδα της «Καλλιστώς», ήταν λίγο πιο μεγαλόσωμο ζώο, περίπου 10 ετών και βάρους 97 κιλών. 

«Μια ομάδα επτά επιστημόνων μένουν εδώ και 15 ημέρες σε σκηνές στα δάση της Πίνδου. Έχουν τοποθετηθεί αρκετές παγίδες και κάθε φορά που χτυπάει ένας συναγερμός σπεύδουν να ελέγξουν αν έχει παγιδευτεί κάποια αρκούδα. Θα μείνουν εκεί μέχρι να πιαστούν 5 με 7 ζώα. Αν τελικά δεν καταφέρουν να παγιδεύσουν άλλες αρκούδες η επιχείρηση θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο», λέει η κυρία Ηλιάνα Μπουσιάκη, από την Καλλιστώ. 

Σήμερα οι δύο αρκούδες με το ραδιοκολάρο στο λαιμό, επιτρέπουν στους ερευνητές να τις παρακολουθούν συστηματικά και να μελετούν τις μετακινήσεις τους, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους, μέχρι τη στιγμή που τα κολάρα θα πέσουν από το λαιμό τους με τηλεχειρισμό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. 
Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου Life Arctos - Kastoria, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την Καλλιστώ και την Αναπτυξιακή Καστοριάς. 

Στόχος είναι ο περιορισμός του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς και η αύξηση της οδηγικής ασφάλειας. Τα αποτελέσματα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην χαρτογράφηση των περιοχών, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος για πρόκληση τροχαίων με αρκούδες στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς. 

Αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα θα γίνει η η εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων σύγχρονης τεχνολογίας. Ο κάθετος άξονας Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας οδού, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο πέρασμα για τις αρκούδες, αφού τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 10 ζώα σε ισάριθμα τροχαία. 
Αυτή την περίοδο σχεδιάζεται η κατασκευή του τελικού τμήματος Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή, μήκους 15 χλμ. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου που υπογράφηκε πρόσφατα αναφέρεται ότι θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν από το έργο LIFE, ώστε να κατασκευαστούν στη διαδρομή της αρκούδας τα κατάλληλα τεχνικά περάσματα.

Ωστόσο, το τμήμα του άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής που έχει ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία (Σιάτιστα-Καστοριά) παραμένει παγίδα θανάτου, τόσο για την άγρια πανίδα της περιοχής όσο και για τους ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...