Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΠΑΔΟΖΩ: Να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και της αντιμετώπισης των ζώων στην χώρα μας.

Local pet shops of SiliguriImage via Wikipedia
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα Ζώα (ΠΑΔΟΖΩ) εκφράζει την ικανοποίησή του  για την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις  για την ευημερία των ζώων. Με πολύ ενδιαφέρον και ανυπομονησία αναμέναμε τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση και τη χρήση τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς.    

Η θέσπιση  νέων διατάξεων και αυστηρότερων ποινών, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, όσον αφορά στην αποτελεσματικότερη προστασία των ζώων στην χώρα μας. Διατηρούμε βέβαια τις επιφυλάξεις μας, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η ψήφιση νόμων δεν ακολουθείται και από την εφαρμογή τους μέσω κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου.

Θεωρούμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει κατανοήσει πλέον τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και το ανιδιοτελές εθελοντικό έργο πολλών πολιτών και σωματείων που συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό υποκαθιστώντας ενίοτε και την ίδια την πολιτεία. Αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι αναβαθμίζει τον ρόλο τους, καθώς τους δίδονται περισσότερες αρμοδιότητες. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι το Υπουργείο μελέτησε σοβαρά και υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΔΟΖΩ. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου σε συνεργασία με το υπουργείο.

Παραθέτουμε τις συνοπτικές προτάσεις μας  και ευελπιστούμε στην εξέταση και  υιοθέτησή τους. 
Όσον αφορά  στην ευζωία των ζώων θα πρέπει να διευκρινιστούν οι κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν και που αφορούν στην προστασία τους και στην καλή μεταχείρισή τους. Όπως έχει αποδειχτεί τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και διακατέχονται από μία σειρά συναισθημάτων, όπως χαρά, λύπη, φόβο, άγχος, πλήξη, κτλ. Θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην ληφθεί υπ’ όψιν στο νέο νομοσχέδιο η σημασία της ψυχολογικής κατάστασης των ζώων που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευζωία τους.

Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε συνθήκες ευζωίας για τα ζώα, όσο συνεχίζουμε και επιτρέπουμε τον εγκλεισμό τους, σε χώρους αφύσικους για αυτά, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες και να εκδηλώσουν τα φυσικά τους ένστικτα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύ σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών.  

Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε ζωολογικούς  κήπους και εκτροφεία δεν συνάδουν με τον φυσικό τρόπο διαβίωσής τους και είναι διαμετρικά αντίθετες με την έννοια της ευζωίας. 

Ο νόμος 3170/2003 αναφέρονταν στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς κάτι που δεν βλέπουμε να ισχύει στο νέο σχέδιο νόμου. Το θέμα των στειρώσεων είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση του προβλήματος των αδέσποτων και το υπουργείο φαίνεται να μην το αγγίζει. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι αναγκαίο ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων για να μειωθούν οι τιμές για τις στειρώσεις, ιδιαίτερα για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και το κόστος της ηλεκτρονικής σήμανσης. 

village pet store & charcoal grillImage by h-bomb via FlickrΘα είναι  πολύ σοβαρή παράλειψη να μην συμπεριληφθεί  στο νέο νομοσχέδιο η απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα pet shops, καθώς είναι γεγονός ότι συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και στην αρνητική εικόνα των ζώων ως αντικείμενα εμπορίου. Η πώληση ζώων συντροφιάς θα πρέπει να γίνεται μόνο από αναγνωρισμένους και νόμιμους εκτροφείς, που διατηρούν κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις. 

Σημαντική επίσης θεωρούμε την απαγόρευση της εισόδου τσίρκων με ζώα στη χώρα μας, αίτημα πολυάριθμων πολιτών και οργανώσεων, αντί της απαγόρευσης χρήσης ζώων στις παραστάσεις τους. Τα ζώα των τσίρκων δεν θα πρέπει να εισέρχονται στη χώρα, διαφορετικά, η εφαρμογή του νόμου θα απαιτεί συστηματικούς ελέγχους, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχτεί εφικτό. Επιπρόσθετα, ζητάμε, για άλλη μια φορά, την απαγόρευση της αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης κητωδών, αίτημα το οποίο έχουμε ήδη υποβάλλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Το ΠΑΔΟΖΩ συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση με αναλυτικές προτάσεις και παρατηρήσεις, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της αντιμετώπισης των ζώων στην χώρα μας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...