Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Σάμος: Ανθρώπινη αλυσίδα για ένα ροζ Φλαμίνγκο

Γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου

Ένα μεγάλο ροζ σύννεφο πετούσε πάνω από την καταπράσινη Σάμο την Πέμπτη 22 Αυγούστου, ξεκινώντας από τον υδροβιότοπο της «Αλυκής» για το καθιερωμένο μεταναστευτικό ταξίδι. Ο δυνατός αέρας «κατέρριψε» ένα ροζ φλαμίνγκο στην περιοχή Αγ. Ισιδώρου. 

Τραυματισμένο άσχημα το πανέμορφο πτηνό, ηλικίας μικρότερης του έτους, κολυμπούσε αρκετή ώρα αδυνατώντας να πετάξει. Έγινε αντιληπτό από επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους οι οποίοι, βούτηξαν στα ορμητικά νερά για να το σώσουν. Περίοικοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Σάμου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», οπότε και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσής του.

Εθελοντές, τουρίστες, καραβομαραγκοί, ψαράδες, άνδρες του λιμεναρχείου, η νομοκτηνίατρος Θεοφίλη Γεροντίδου, η επιστημονική ομάδα και η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» Αναστασία Μήλιου, με συντονισμένες δράσεις, κατόρθωσαν να λάβει το φοινικόπτερο με το χαρακτηριστικό σομόν φτέρωμα τις πρώτες βοήθειες και να μεταφερθεί με φροντίδα και ασφάλεια ως τη βάση του Ινστιτούτου. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από επαφές με εξειδικευμένες φιλοζωικές οργανώσεις και επιχειρήθηκε η αεροδιακομιδή του φλαμίνγκο στην Αθήνα. Αυτό, παρά τις προσπάθειες του υπευθύνου της Ο. Α στο νησί, δεν κατέστη δυνατό, οπότε στην ανθρώπινη αλυσίδα διάσωσης του μικρού ροζ φλαμίνγκο, προστέθηκαν οι εργαζόμενοι στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» και ο καπετάνιος.

Το τραυματισμένο πτηνό ταξιδεύει ήδη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλοίου για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασής του και οι επιστήμονες του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ANIMA» έχουν προετοιμαστεί να του παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

«Όλοι μας μπορούμε και οφείλουμε να διασώσουμε τα σπάνια έμβια είδη από τις αυξανόμενες απειλές ενός οικοσυστήματος όπου είναι εμφανέστατες οι ανθρωπογενείς αρνητικές επιδράσεις» σημείωσε η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» Αναστασία Μήλιου.
«Αυτό που αρκεί να κάνουμε, είναι παρατήρηση, ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως, στο νησί του Πυθαγόρα και στην περιοχή της Αλυκής Ψιλής Άμμου (πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια) βρίσκουν καταφύγιο κάθε χρόνο, οι… «νομάδες» της Μεσογείου, τα πανέμορφα ροζ φλαμίνγκο, με τη ψιλόλιγνη φιγούρα, τη γαμψή μύτη και τα λεπτά πόδια. Ξεκουράζονται κάποιους μήνες προτού συνεχίσουν και πάλι το μεταναστευτικό τους ταξίδι από τον Βορρά στο Νότο. Η έκταση του υδροβιότοπου είναι 400 περίπου στρέμματα και αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 120 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων νησιωτικές πέρδικες, φιδαετοί και αετογερακίνες.


Πηγή: http://ikariaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...