Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Μαθήματα ζωοφιλίας στα σχολεία της Αθήνας

Η ανάπτυξη της ζωοφιλίας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στην πόλη τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του δήμου Αθηναίων, μέσα από σειρά διαλέξεων που διοργανώνει σε δημοτικά σχολεία της επικράτειάς του.

Οι διαλέξεις με θέμα «Μαθαίνουμε για το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα στην πόλη μας» οργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία και την πρόεδρο του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φωτεινή Αθανασοπούλου και με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εθελοντές κτηνίατροι- μέλη της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και εργαζόμενοι του τμήματος Αστικής Πανίδας της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Αθηναίων επισκέπτονται σχολεία της Αθήνας και πραγματοποιούν διαδραστικές παρουσιάσεις σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού σχετικά με τη φροντίδα των ζώων και ιδιαίτερα των αδέσποτων.

Οι παρουσιάσεις διαρκούν περίπου μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό με θέμα το φυσικό περιβάλλον των πόλεων και τα ζώα, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα αδέσποτα. Στη συνέχεια, οι εθελοντές ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε συζήτηση θέτοντας όλες τις απορίες που έχουν γύρω από τη φροντίδα του περιβάλλοντος και των ζώων.

«Για να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα βίας, κακής συμπεριφοράς ή εγκατάλειψης των ζώων, κυρίως των αδέσποτων, αποφασίσαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ενημερωμένους πολίτες. Και δημιουργείς ενημερωμένους πολίτες όταν υπάρχει παιδεία» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Άγγελος Αντωνόπουλος.

«Μας ενδιαφέρουν τα παιδιά, αλλά και η αντιμετώπιση του προγράμματος από τους δασκάλους και τους συνοδούς τους. Ελπίζουμε οι δάσκαλοι να εντάξουν τις ενημερώσεις αυτές στις τάξεις τους, γιατί η μονιμότητα έχει σημασία» προσθέτει η πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Κατερίνα Λουκάκη.

Η ίδια, τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο πρόγραμμα οργανώνεται σε μεγάλη έκταση, αν και είχαν προηγηθεί αντίστοιχες παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία του δήμου Ηλιούπολης το 2000.

Οι διαλέξεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από το 151ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Αγίου Μελετίου και συνεχίζονται καθημερινά σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας.

«Κινδυνεύουμε από τα αδέσποτα;», «Πώς καθαρίζουμε τις ακαθαρσίες των ζώων μας στα πεζοδρόμια;», «Πώς συμπεριφερόμαστε απέναντι στα ζώα;», ήταν μερικές από τις απορίες που έθεσαν τα παιδιά.

Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος του σχολικού έτους σε 165 δημοτικά σχολεία, τα οποία δήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενημέρωσης.
athina984.gr

1 σχόλιο:

 1. Γειά σας, είμαι η Μάρσα από "Τα ΣκυλοΝέα Της Μάρσας" κι έχω κι εγώ ένα blog με θέμα τι άλλο; Τους σκύλους βέβαια και αυτούς που αγαπούν τους σκύλους...
  Διάβασα το άρθρο σας κι εύχομαι, αν και λίγο αργά, να αλλάξουν τα πράγματα στην χώρα μας και να αυξηθούν οι φιλόζωοι γιατί δυστυχώς οι "κακοί" άνθρωποι υπερτερούν... Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να ξεκινήσει η "εκπαίδευση" από τα σχολεία αλλά και μέσα από τα σπίτια γιατί ξέρετε τι με πονάει περισσότερο; Να βλέπω γονείς να περπατάνε στον δρόμο μαζί με τα παιδιά τους κι όταν συναντούν έναν σκύλο είτε αδέσποτο είτε συνοδευόμενο από τον ιδιοκτήτη του, να πιάνουν από το χέρι το παιδί τους και να το τραβάνε μακρυά... Και το χειρότερο; Να βλέπω μικρά παιδάκια να γυρίζουν στην αντίθετη κατεύθυνση το κεφάλι τους ενώ το πιο φυσιολογικό θα ήταν να τρέξουν κοντά για να παίξουν με τον σκύλο...
  Αυτά από εμένα η οποία ξέχασα να σας πω, πως είμαι ένα ημίαιμο κυνηγόσκυλο Πόσεβιτς και ζω ευτυχισμένα με τους σκύλο - γονείς μου οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν είναι κυνηγοί!
  Θα χαρώ πολύ να σας δω και στο δικό μου blog.
  taskylonea.com.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...