Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Μόνο 7 φύλακες στον Αμβρακικό

Παράνομοι θηρευτές σκοτώνουν αγριόπαπιες, αλλά και βαλτοπάπιες, οι οποίες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος
Οργιάζουν η λαθροθηρία και η λαθραλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο. Είδη προς εξαφάνιση πέφτουν θύματα ασυνείδητων, ενώ ιδιαίτερη είναι η όχληση για αργυροπελεκάνους και άλλα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στους καλαμιώνες του Αμβρακικού.
 
Τους φόβους τους για αύξηση των κρουσμάτων λαθροθηρίας και λαθραλιείας εξέφρασαν χθες σε εκδήλωση που έγινε στην Αρτα, τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. 
 
«Με μόλις επτά φύλακες στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να ελέγξουμε και φυσικά να προστατεύσουμε μια τεράστια περιοχή, το μήκος της οποίας ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα», είπε στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος του φορέα, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής Χημείας στο ίδιο πανεπιστήμιο, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, οι ίδιοι οι λαθραλιείες είναι και λαθροθήρες. Βγαίνουν στον Αμβρακικό με βάρκες χωρίς φώτα, χωρίς άδεια από το λιμεναρχείο Πρέβεζας και ψαρεύουν σε σημεία κοντά στους καλαμιώνες για να μη γίνονται ορατοί από τους παράκτιους αλιείς των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Αρτας. Ωστόσο εκείνες οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες υδροβιότοποι και αποικίες σπάνιων πουλιών που ενοχλούνται από τον θόρυβο των μηχανών και τους πυροβολισμούς.
 
«Θέλουμε συμμάχους τους φορείς όλων των παράκτιων περιοχών.Τους καλέσαμε να εντείνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις συστάσεις, να αυστηροποιήσουν τα μέτρα φύλαξης των παράκτιων περιοχών, να κινητοποιούνται σε κάθε περιστατικό παρανομίας. Πρέπει οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αγροφυλακή να συνεργάζονται αρμονικά και να είναι σε διαρκή επαφή μαζί μας για το καλό όλων μας», μας είπε ο κ. Αλμπάνης. 
 
Οι λαθροθήρες κυνηγούν αγριόπαπιες και βαλτόπαπιες και επιλέγουν να κινούνται στον Βάλτο Ροδιάς και στις παρυφές της ομώνυμης λιμνοθάλασσας, καθώς και σε μια μεγάλη έκταση με καλαμιώνες, βόρεια της λιμνοθάλασσας, στον κάτω ρου του ποταμού Λούρου.Στόχος των λαθροθηρών είναι η συλλογή μεγάλου αριθμού από πάπιες με σκοπό την πώλησή τους σε ταβέρνες και καταστήματα. 
 
Οι βαλτόπαπιες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στον Αμβρακικό Κόλπο διατηρείται ένας από τους μεγαλύτερους αναπαραγόμενους πληθυσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί επίσης διαβιούν αρκετές πρασινοκέφαλες, αλλά και πολλές σαρσέλες πάπιες.

Μέτρα για να μη μειωθεί και άλλο ο
πληθυσμός των αγριοπελεκάνων

Την ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα κρούσματα λαθροθηρίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται και σπάνια, προστατευόμενα είδη, έχει κατά καιρούς επισημάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
 
Ειδικά για τους αργυροπελεκάνους τα μέλη της Ορνιθολογικής αναφέρουν ότι ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων έχει μειωθεί στο μισό τον τελευταίο χρόνο και ζητά από τον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από τοπικούς φορείς να πάρουν μέτρα, ώστε να μη μειωθεί κι άλλο η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στα Καμάκια της λιμνοθάλασσας Λογαρούς, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν απομείνει μόνο 75 ζευγάρια από 150 που καταμετρήθηκαν πέρσι.
 
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδός του είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας, ενώ δέχεται τα νερά από τους ποταμούς Λούρο και Αραχθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...