Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Ειδικός χώρος φιλοξενίας και σίτισης αδέσποτων ζώων» δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Προς α) κ. Κυρίζογλου Λάζαρο,
Δήμαρχο Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.
β) κ. Κουσίδη Γεώργιο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.
Κοινοποίηση...

α) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων
Τμήμα ΚΑΦΕ κ. Δηλέ.
β) Δ/ση Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης
γ) Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Αμπελοκήπων.
Αξιότιμοι Κύριοι,
Τα σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία), έχουμε λάβει καταγγελίες από φιλόζωους συμπολίτες σας και διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό, σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που επικρατούν στον αποκαλούμενο, βάση του δελτίου τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία σας στις 31/12/2012, «ειδικό χώρο φιλοξενίας και σίτισης αδέσποτων ζώων» του Δήμου σας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας διαβιεί στον χώρο κάποιος αριθμός σκύλων, ενήλικα και κουτάβια, σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο και εχθρικό προς τα ζώα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδης υποδομές. Αν και η παραμονή των ζώων στο μέρος αυτό μετράει μόλις πέντε μήνες, έχει κοστίσει την ζωή ήδη σε έξι ζώα, εκ των οποίων τα τρία κατασπαράχτηκαν από τα υπόλοιπα, άλλα τρία πνίγηκαν σε φρεάτια παγίδες, μάλιστα το κουφάρι του ενός ζώου ξεβράστηκε μετά από 2 μήνες από φρεάτιο εντός του καταφυγίου, όταν εργάτες του Δήμου σας είχαν πάει, μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εθελοντών της φιλοζωικής και την δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, για να επισκευάσουν την βλάβη, εξ αιτίας της οποίας το καταφύγιο παρέμεινε πλημμυρισμένο για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, άλλα δύο σκυλιά αγνοούνται, για τα οποία εικάζεται ότι έχουν βρει φρικτό θάνατο στο φρεάτιο, όπως και τα υπόλοιπα.

Τα σκυλιά τα οποία έχουν απομείνει, φιλοξενούνται σε έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο και αντίθετο προς τους κανόνες ευζωίας τους για τους εξής λόγους:

Δεν υπάρχουν κατάλληλα χωρίσματα, με τραγικό αποτέλεσμα τα ζώα να αλληλοσπαράσσονται, ζουν μόνιμα περιορισμένα σε ένα μικρό περιφραγμένο χώρο με τισμεντένιο δάπεδο που δεν μπορεί να απολυμανθεί ορθώς, με συνέπεια το ακάθαρτο νερό να παραμένει στο χώρο διαμονής των ζώων και να υπάρχει διασπορά μολύνσεων, πίνουν νερό από τα βρώμικα νερά σπασμένων σωλήνων, υπάρχουν στο σημείο υλικά επιβλαβή και επικίνδυνα για τα ζώα, όταν βρέχει πολύ ο χώρος πλημμυρίζει, κάποια ζώα ζουν σε κλειστούς ανήλιους και μουχλιασμένους χώρους, δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης ασθενών ζώων και ήδη, επειδή διαβιούν όλα μαζί, έχουν εκδηλωθεί δερματοπάθειες σε ορισμένα ζώα, οι οποίες μεταδίδονται σταδιακά και σε άλλα. Κοινώς, οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον χώρο είναι ακατάλληλες και τα ζώα επιβιώνουν στον χώρο αποκλειστικά και μόνο χάρη στους εθελοντές που έχουν επωμιστεί την καθημερινή φροντίδα τους.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η καταγγελία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για την ακαταλληλότητα του χώρου, σας ώθησε να συναινέσετε, ώστε να ξεκινήσετε κάποιες βελτιωτικές εργασίες, οι οποίες έπαυσαν ευθύς μετά την επίσκεψη των αρμοδίων. Σε εκπρόσωπό μας που επισκέφθηκε τον χώρο δηλώσατε ότι θα προβείτε σε βελτιώσεις, αν και όποτε τροποποιηθούν οι σχετικοί με τα ενδιαιτήματα νόμοι, που σημαίνει ότι μέχρι τότε και επ΄ αόριστον τα ζώα θα εξακολουθούν να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον “ειδικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων” αντιτίθενται στον νόμο που ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ευζωία τους.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει στον Δήμο σας κάποιο πρόγραμμα στειρώσεων, το οποίο υλοποιείται χάρη στους εθελοντές, αλλά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν τα φιλοξενούμενα ζώα έχουν την δέουσα κτηνιατρική φροντίδα, υπό την έννοια αν διαθέτετε πόρους για φάρμακα, τροφές, προστατευτικές αμπούλες και κολάρα για τσιμπήματα εντόμων (ύπαρξη έλους σε κοντινή απόσταση) .

Επίσης, δεν έχετε ορίσει την 5μελή επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 9 περ. 12 ν. 4039/2012).

Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος του Δήμου που έχει την ευθύνη λειτουργίας του εν χώρου.

Επειδή τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Σας καλούμε να συστήσετε άμεσα την προβλεπόμενη υποχρεωτικά από τον νόμο 5μελή Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, στην οποία συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι των τοπικών φιλοζωικών συλλόγων.

Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε άμεσα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον συγκεκριμένο χώρο.

Διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου σας και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.

Παρακαλούμε επίσης όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Με τιμή
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πρόεδρος
Νατάσα Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πύργος: Το έδεσαν και το άφησαν να πνιγεί ζωντανό!

Δεν έχουν τελειωμό, δυστυχώς, τα θλιβερά περιστατικά κακοποίησης που καταγράφονται καθημερινά στην Ηλεία σε βάρος ζώων…

Το τελευταίο από αυτά για το οποίο ενημερώθηκε η στήλη συνέβη στον Πύργο την περασμένη Τετάρτη και πιο συγκεκριμένα σε πάροδο της οδού Αλφειού μετά τις Εργατικές Κατοικίες και δίπλα από εκκλησία που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Φαίνεται πως το κλίμα των ημερών, εν όψει Πάσχα, δεν ακουμπά κάποιους που θέλουν να αποκαλούνται άνθρωποι που στην συγκεκριμένη περίπτωση έδεσαν με σκοινί το σκυλάκι που βλέπετε στη φωτο και το έριξαν δεμένο μέσα σε αρδευτικό αγωγό που «περνά» δίπλα από το προαύλιο της εκκλησίας (φωτο)…

Για καλή του τύχη ο μικρόσωμος σκύλος έγινε αντιληπτός από εργάτες που βρισκόντουσαν σε κοντινή απόσταση οι οποίοι ακούγοντας τις αγωνιώδεις κραυγές του πήγαν στο σημείο και το ανέσυραν καλώντας παράλληλα σε βοήθεια μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Πύργου. Οι φιλόζωοι παρέλαβαν το βασανισμένο ζώο και το περιέθαλψαν και ήδη φιλοξενείται με ασφάλεια στο χώρο του καταφυγίου της Συντριάδας.

Δεν έμειναν όμως εκεί αφού είναι αποφασισμένοι να μάθουν ποιος είναι ο δράστης αυτής της απαράδεκτης πράξης και για το σκοπό αυτό όρισαν αμοιβή 500 ευρώ για όποιον είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν σε αυτό…
patrisnews.com

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αυτόφωρο και αυτεπάγγελτη μήνυση για τους βασανιστές ζώων ζητάει ο Άρειος Πάγος

Ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης τονίζει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

«Μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία» σημειώνεται στην εγκύκλιο του κ. Παπαδάκη.

Η εγκύκλιος αυτή όπως δήλωσε η κ. Νατάσσα Μπομπολάκη, «είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της Ημερίδας που κάναμε ως Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 16 Φεβρουαρίου. Αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει η αστυνομία και η εισαγγελία στις κακοποιήσεις ζώων, για να μην αυθαιρετούν οι παραπάνω αρχές».

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Νεκροί από δηλητηριασμένο δόλωμα εντοπίστηκαν στις 2 Απριλίου δύο Ασπροπάρηδες στην Αμφίπολη του Νομού Σερρών από ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Οι δύο παγκοσμίως απειλούμενοι με εξαφάνιση γύπες είχαν μόλις φτάσει στην Ελλάδα από το Τσαντ της Αφρικής προκειμένου να φωλιάσουν στα Μετέωρα.

Σύμφωνα με το WWFo εντοπισμός των δηλητηριασμένων πουλιών έγινε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του ο «Λάζαρος», ο ένας από τους δύο Ασπροπάρηδες. Ο πομπός τοποθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στα Μετέωρα στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του είδους.

Το πουλί κατά τραγική ειρωνεία είχε μόλις την περασμένη χρονιά σωθεί από δηλητηρίαση, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση κτηνοτρόφου και αφού είχε λάβει την κατάλληλη θεραπεία, απελευθερώθηκε και πάλι στη φύση. Μέσω του δορυφορικού του πομπού γινόταν η παρακολούθηση της μεταναστευτικής του διαδρομής από την Ελλάδα προς την Αφρική, όταν στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του και πάλι στη χώρα μας.

Μια επιστροφή όμως που έληξε άδοξα… Παρά το γεγονός ότι ο Λάζαρος διέσχισε την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία και την Τουρκία, η πλέον επικίνδυνη περιοχή αποδείχτηκε η Ελλάδα, αφού δύο ημέρες παραμονής ήταν αρκετές για να διακόψουν θανάσιμα τη διαδρομή του προς τον τελικό του προορισμό. Μαζί του βρέθηκε νεκρός άλλος ένας Ασπροπάρης, πιθανά το μελλοντικό του ταίρι, αφού ο προηγούμενος σύντροφός του δηλητηριάστηκε επίσης κατά την περσινή χρονιά στα Μετέωρα. Η περίπτωση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν είναι καινούρια, ούτε σπάνια.

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ξανά τεράστιες διαστάσεις στην ελληνική ύπαιθρο και παρότι έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εξαφανίσεις προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνεχίζει να περιορίζει δραστικά και τους εναπομείναντες πληθυσμούς που με πολλές προσπάθειες και κατανάλωση πόρων κατάφεραν να προστατευθούν, δείχνοντας ότι τόσο οι πολίτες μεμονωμένα όσο και η συντεταγμένη πολιτεία αδιαφορούν για το πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι εξαφανίστηκε η μεγαλύτερη αποικία όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα ύστερα από μαζική δηλητηρίαση στα Στενά του Νέστου και εντοπίστηκε δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας στα λουτρά Έβρου.

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης προστατευόμενων ειδών: δύο Στικταετοί στο δέλτα του Νέστου, ένας λύκος στον Όλυμπο, μια αρκούδα με το μικρό της στα Γρεβενά, με αποκορύφωμα τους δύο παγκοσμίως απειλούμενους Ασπροπάρηδες πρόσφατα στην Ασπροβάλτα.

Για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει καν εργαστήριο για τοξικολογικές εξετάσεις, στοιχείο απαραίτητο για την πιστοποίηση της αιτίας θανάτου, ενώ η ανακριτική διαδικασία, σε δεκάδες περιστατικά δηλητηρίασης που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

Η δε φύλαξη της υπαίθρου στη χειρότερη περίοδο της ελληνικής πραγματικότητας, καθίσταται πιο ελλιπής από ποτέ. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει το πρόβλημα και καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

«Με λιγότερα από 20 ζευγάρια στη χώρα, κάθε απώλεια φέρνει τον Ασπροπάρη όλο και πιο κοντά στην οριστική του εξαφάνιση από την Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκθέτει τη χώρα διεθνώς, γιατί ακυρώνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του απειλούμενου αυτού είδους, αλλά και πετά στο καλάθι των αχρήστων όλα τα χρήματα που επενδύονται εδώ και χρόνια από την Ε.Ε. και άλλους φορείς για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζει να αποτελεί πάγια πρακτική για την ελληνική ύπαιθρο μιας και οι δράστες γνωρίζουν ότι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται πια ανεκτή καμία υπεκφυγή ή δικαιολογία από πλευράς της Πολιτείας για τον μη εντοπισμό και την τιμωρία τους», δήλωσε ο Θάνος Καστρίτης, επιστημονικός συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

zoosos.gr

Σε εφαρμογή από βδομάδα ο νόμος για τα κατοικίδια


Σε εφαρμογή τίθεται από την ερχόμενη εβδομάδα ο νόμος 4039/12, σύμφωνα με τον οποίο οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα σημεία των κοινοχρήστων χώρων που λερώνουν τα κατοικίδιά τους.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Α. Αντωνόπουλος «θα επιβάλλονται πρόστιμα, από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν θα καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και θα φτάνουν τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού ζώου. Για τους παραβάτες ιδιοκτήτες petshop, θα προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους».

Η παράλειψη προσκόμισης στο δήμο αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης θα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ για την πώληση ζώου συντροφιάς σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Μετά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νόμου, ο δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα ώστε να αποτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα με τους συναρμόδιους φορείς και άλλους δήμους.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σήμερα


Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων την Πέμπτη, με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το θέμα. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζει την κοινωνική του ευαισθησία και αρωγή σε κάθε προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Επιλέχθηκε η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων κυρίως γιατί χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Με αφορμή τον εορτασμό της, σε ανακοίνωσή του, ο  Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δηλώνει «υπερήφανος για τη συγκρότηση του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, τα μέλη του οποίου θα συνεχίσουν να προστρέχουν και να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε κρατικό πρόγραμμα εμβολιασμών και στειρώσεων όπου κι αν αυτό εκπονείται. Οι Έλληνες κτηνίατροι ανήκουν σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που θεωρεί απαγορευτικές τις συνειδησιακές εκπτώσεις και με μοναδικό γνώμονα το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση, υποκαθιστούν πολλές φορές το κρατικό κενό και το έλλειμμα κουλτούρας των κηδεμόνων αυτών των ζώων, με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να περιοριστούν και γιατί όχι, να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας».

Επισημαίνεται δε, πως «σε ότι αφορά στις φωνές εκείνες που ενδεχομένως θεωρούν το ενδιαφέρον για τα αδέσποτα στις μέρες που διανύουμε, κάπως περιττό ή χαμηλής προτεραιότητας, την ώρα που υπάρχουν “αδέσποτοι” – άστεγοι άνθρωποι, η απάντηση του Π.Κ.Σ. είναι κατηγορηματική: Ο Έλληνας κτηνίατρος δεν πρόκειται ν’ απεμπολήσει στοιχειώδεις αρχές του και θα κρατήσει ενεργό τον ζήλο του για την ευζωία των αδέσποτων, παρά τις επιταγές των καιρών. Και αυτό γιατί πιστεύει αφενός μεν, πως ουδεμία ευθύνη φέρουν τα ζώα αυτά για τη σημερινή κατάσταση, αφετέρου δε, πως το μόνο ανάχωμα στη λαίλαπα μιας οικονομικής κρίσης, είναι η αντίσταση στην ηθική κρίση και η με κάθε τρόπο προάσπιση αρχών, αξιών και δικαιωμάτων».

Εκδήλωση ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης του κοινού για τα αδέσποτα ζώα - ένα θέμα με κοινωνικές, πολιτισμικές και ηθικές προεκτάσεις - καθώς και η κατανόηση της αναγκαιότητας για προστασία και ανάληψη δράσης, μέσα από ομιλίες και προβολές που "άγγιξαν" διαφορετικές πτυχές του ζητήματος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ηγουμενίτσα. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΛΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, σε συνεργασία με το Φιλοζωϊκό Σωματείο Θεσπρωτίας και τον Σύλλογο για την Ηθική Μεταχείρισητων Ζώων "Anima" Ιωαννίνων.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από φιλοζωϊκές οργανώσεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

"O πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα". Τη ρήση αυτή του Μαχάτμα Γκάντι χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων "Anima" Ιωαννίνων, γιατρός Χρήστος Δρούγιας, για να "κλείσει" την ομιλία του στην εκδήλωση.

Στην ομιλία του, που είχε επίκεντρο μία άλλη ηθική απέναντι στα ζώα και τη ζωή, ο κ. Δρούγιας έκανε αναφορές στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της ιστορίας επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - ότι οι προκαταλήψεις, η συνήθεια, η ομιλία - γλωσσική συμβατικότητα, το συμφέρον και η εκμετάλλευση εμποδίζουν μια απευθείας προσέγγιση και κατανόηση της σχέσης αυτής.

"Ίσως έρθει ο καιρός που ο αριθμός των ποδιών, το τριχωτό του δέρματος ή η κατάληξη του ιερού οστού να αποτελούν εξίσου ανεπαρκείς λόγους για να εγκαταλειφθεί στην ίδια μοίρα ένα πλάσμα με αισθήσεις. Τι άλλο θα μπορούσε να χαράξει μία αδιαπέραστη γραμμή; Μήπως η ικανότητα της λογικής ή του λόγου; Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούν να συλλογιστούν ούτε αν μπορούν μιλήσουν. Αλλά μπορούν να υποφέρουν...", κατέληξε ο κ. Δρούγιας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...